İnmeli hastalarda gövde pozisyon hissinin denge ve fonksiyonellik ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between trunk position sense, balance and functionality in stroke patients
- Tez No: 533776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEVHER DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Gövde Pozisyon Hissi, Denge, Fonksiyonel Aktivite, Gövde Kontrolü, Stroke, Trunk Position Sense, Balance, Functional Activity, Trunk Control
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma inme hastalarında gövde pozisyon hissinin denge ve fonksiyonellik ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Çalışmaya yaş ortalaması 63.74 ± 9.2 olan 23 inmeli birey ve yaş ortalaması 60.04 ± 7.35 olan 23 sağlıklı birey dahil edildi. Hasta grubunda inmeye neden olan etyolojilerin dağılımı incelendiğinde; %82.61 (19) embolik, %8.7 (2) trombolik ve %8.7 (2) hemorajik olduğu görüldü. Bireylerin demografik bilgileri kaydedildikten sonra; bireylerin fonksiyonel denge ölçümü için Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Tek Ayak Üzerinde Durma Testi (TAÜD), Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT) ve Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT); laboratuvar ortamında dengeyi değerlendirmek için Bilgisayarlı Denge Sistemi (Biodex Denge Sistemi) (BDS); gövde kontrolünün değerlendirmek için Gövde Bozukluk Ölçeği (GBÖ); üst ve alt ekstremite motor fonksiyonlarının değerlendirilmesi için Fugl - Meyer Motor Değerlendirme Ölçeği (FMDÖ) ile Wolf Motor Fonksiyon Testi (WMFT) ve gövde pozisyon hissi değerlendirmesi için Dualer İQ Pro Dijital İnklinometre cihazı kullanıldı. Çalışmanın sonucunda, inmeli hastalarda kontrol grubuna göre tüm yönlerde gövde repozisyon hatalarının arttığı, denge ve fonksiyonel değerlendirmede kullanılan klinik ve objektif test puanlarının ise daha düşük olduğu görüldü (p0,05). İnmeli bireylerde gövde pozisyon hissi, denge ve fonksiyonelliğin sağlıklı bireylere göre daha fazla bozulduğu; fakat gövde pozisyon hissindeki bozulmanın denge ve fonksiyonellik ile ilişkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was planned to evaluate the relationship between balance and functionality of the trunk position sense in stroke patients. Twenty-three hemiplegic patients with a mean age of 63.74 ± 9.2 and 23 healthy subjects with a mean age of 60.04 ± 7.35 were included in the study. When the distribution of the etiologies causing hemiplegia in the patient group is examined; 82.61% (19) had embolic, 8.7% (2) thrombolic and 8.7% (2) hemorrhagic. After the demographic information of the individuals were recorded; for the measurement of functional balance, Berg Balance Scale (BBS), Single Leg Stance Test (SLST), Trunk İmpairment Scale (TİS), Functional Reach Test (FRT) and Timed Up and Go Test (TUG); Computerized Balance System (Biodex Balance System) (CBS) for evaluating the balance in the laboratory environment; Fugl - Meyer Motor Assessment Scale (FMAS) for evaluation of upper and lower extremity functions; for evaluation of functional activity Wolf Motor Function Test (WMFT) and Dualer İQ Pro Digital Inclinometer were used for body position sensation evaluation. As a result of the study, it was observed that trunk repositioning errors increased in all directions compared to the control group and the clinical and objective test scores used in the evaluation of balance, functional balance performance and motor functions of the extremities were lower (p0.05). The trunk position sense, balance and functionality are more impaired than healthy individuals in patients with stroke; however, it was observed that the deterioration of trunk position sense did not correlate with balance and functionality.