Arnavutluk - Elbasan şehrinde patates yetiştiriciliği yapılan tarım işletmelerinin ekonomik analizi
Economic activities results of production of potatoes in Elbasan province - Albania
- Tez No: 533778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT DİREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, patates, ekonomik analiz, patates maliyet analizi, Albania, Potatoes, economic analysis, potatoes cost analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Arnavutluk, Elbasan şehrinde patates yetiştiriciliği yapılan tarım işletmelerinin ekonomik durumu araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 45 çiftçi ile yapılan anketlerden elde edilmiştir. Elde edilen veriler 2016 yılı üretim dönemine aittir. İncelenen işletmelerde işletme başına ortalama 5,79 da çiftlik arazisi tespit edilmiştir. İşletmelerde ortalama aktif sermaye 717.185,56 LEK/işletme olarak bulunmuştur. Aktif sermayenin %3,14'ünü arazi ve %96,86'sını işletme sermayesi oluşturmaktadır. Pasif sermaye içerisindeki öz sermayenin oranı belirlenememiştir. İncelenen işletmelerde ortalama saf hasıla 561.930,35 LEK/işletme, tarımsal gelir 294.976,56 LEK/işletme olarak tespit edilmiştir. Yapılan maliyet analizi sonucunda, patates maliyetinin satış fiyatının altında olduğu belirlenmiştir. Çalışmada 1 kg patates maliyeti 2,07 LEK olarak hesaplanmıştır. Araştırmada üreticilerin bölgede nitelikli ve karlı patates üretimine devam edebilmesi için daha bilinçli ve tekniğine uygun üretim yapılması gerekmektedir (1 USD = 108,49 LEK20/06/2018 tarihi itibariyle).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the economic situation of potato farming enterprises in the Albanian country of Elbasan. The data used in the study were obtained from questionnaires conducted with 45 selected enterprises by stratified random sampling method. The data obtained is for the 2016 production period. In the enterprises surveyed, the operating fee per business was 5.79. In the enterprises, the average active capital per enterprise (717,185.56 LEK), 3.14% is the land capital and 96.86% is the operating capital. The ratio of equity capital in passive capital has not been determined. The average net yield was 561,930.35 LEK and the agricultural income was 294,976.56 LEK in the examined enterprises. As a result of the cost analysis of the potato, it was determined that the cost of the potato was below the sales price of the potato. In the study, the cost of 1 kg product was calculated as 2.07 LEK. It has been determined that in order to produce qualified and profitable potatoes in the region, producers should make more conscious and technically suitable production.