Proksimal sıra karpektomi klinik sonuçları
Clinical outcomes of proximal row carpectomy
  1. Tez No: 534015
  2. Yazar: YENER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Proksimal sıra karpektomi, el bileği, el bilek artriti, SNAC, SLAC, Kienböck hastalığı, Proximal row carpectomy, wrist, wrist arthritis, SLAC, SNAC, Kienböck's disease
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı çeşitli etyolojik nedenlere bağlı gelişen el bilek artriti durumlarında, kurtarıcı bir işlem olarak uygulanan proksimal sıra karpektomi (PSK) cerrahisinin preoperatif bulgu ve postoperatif sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 20 hastanın ( 13 erkek, 7 kadın ) 20 el bileği opere edildi. Proksimal sıra karpal kemiklerin çıkarılma işleminin öncesi ve sonrasında hasta değerlendirmeleri The Quick Disability of the Arm, Shoulder and Hand (Q-DASH), Patient Rated Wrist Evaulation (PRWE), Mayo Modified Wrist Score, Visual Anologue Scale (VAS) skalaları ile yapıldı. El bilek hareketleri ve kavrama kuvveti de preoperatif ve postoperatif ölçülerek değerlendirildi. Ameliyat sonrası kısa kol atel ile takip yapıldı. Hastalar ağrıyı tolere edebilecekleri düşünülen 1 hafta ardından aktif egzersizlere başlanılıp 6 hafta sonunda atel tamamen sonlandırıldı. Ameliyat sonrası, aktif egzersize geçilmesi için hastalar 1 hafta sonra çağırıldı. Sonrasında da 3 hafta, 6 hafta, 1.5 ay, 3 ay, 6 ay' lık sürelerle kontrollere çağrıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 48.25 ( 24-79 ) olan 20 hastanın, ortalama takip süreleri 52.6 ay ( 6-216 ay ) oldu. Hastaların normal dağılım gösteren preoperatif – postoperatif verileri, bağımlı t testi ile değerlendirildi. Preopreratif ortalama Q-DASH değeri 58.56 ölçüldü, postoperatif ortalama değeri 19.38' e düşüş gösterdi (p=0.001). Q- DASH İş Modeli preoperatif, postoperatif ortalama değerleri (70.94 – 27.5) (p=0.001) olarak görüldü. VAS preoperatif, postoperatif ortalama değerler (73 – 19) (p=0.001) şeklinde anlamlı düşüş gösterdi. Mayo Modifiye El Bilek Skoru preoperatif, postoperatif ortalama değerleri (29.25 – 68) (p=0.001) olarak ölçüldü. PRWE preoperatif, postoperatif ortalama değerleri (85,45 – 31,6) (p=0.001) olarak ölçüldü. El bilek fleksiyon, ekstansiyon hareket açıklığı ortalama preoperatif 65.15 dereceden postoperatif 87.05 dereceye yükseldi (p=0.001). Kavrama kuvveti preoperatif ortalama 16.09 kg olup postoperatif ortalama 25.84 kg olarak ölçüldü (p=0.001). Çalışmada 14 hastaya PSK işleminin yanında posterior interosseöz sinir (PİN) terminal dalı eksizyonu uygulandı. Nörektomi yapılması durumunun preoperatif, postoperatif değerlere etkisi incelendi. Tüm değerlendirmelerde nörektominin istatistiksel olarak sonuca anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü (p>0.05). Sonuç: Uygulaması alternatiflerine göre çok daha kolay olan proksimal sıra karpektomi işleminin, uygun hastalarda doğru şekilde uygulanıldığında, literatürde olduğu gibi başarılı bir girişim olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate proximal row carpectomy, which is utilized as a salvage procedure, in wrist arthritis caused by various etiologic origins. Methods: Twenty wrists of twenty patients were operated. The patients were assessed by The Quick DASH (Q-DASH), Patient Rated Wrist Evaluation (PRWE), Mayo Modified Wrist Score, Visual Analogue Scale (VAS) before and after carpal bone excision procedure. Wrist range of motion and grip strength were measured preoperatively and postoperatively. Following surgery, short arm brace was applied. After a week, when the patients were likely to tolerate pain, active exercises were begun, and the brace was removed at the end of 6th week. The patients were evaluated at postoperative first, 3,6weeks, 1.5, 3, 6 months. Results: The mean follow-up was 52.6 months ( 6-216 ) and the mean of age was 48.25 ( 24-79 ). The mean preoperative Q-DASH score was 58.56 and decreased to 19.38 postoperatively. (p=0.001) The preoperative and postoperative means of Q-DASH work model were 70.94 and 27.5, respectively. (p=0.001) The mean VAS score decreased from 73 to 19, postoperatively. (p=0.001) The mean Mayo Modified Wrist Scores were measured as 29.25 preoperatively and 68 postoperatively. (p=0.001). Mean preoperative and postoperative PRWE values were 85.45 and 31.6, respectively (p=0.001). Range of motion increased from 65.15 to 87.05 postoperatively. (p=0.001) The mean grip strength, which was 16.09 kg before surgery, increased to the mean of 25.84 postoperatively (p=0.001). In 14 patients, terminal branch of PIN was removed as an additional procedure, and no significant difference was obtained. Conclusions: When used in correct way in suitable patients, proximal row carpectomy, which is an easier method compared to alternatives, is a successful procedure.