Systematic analysis of vocational schools of higher education in Turkey
Türkiye'deki meslek yüksekokullarının sistematik analizi
  1. Tez No: 53411
  2. Yazar: AYŞE SALTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki/Teknik Eğitim, Meslek Yüksekokulları, Endüstriye Dayalı öğretim, İstihdam, Okul-Sanayi İşbirliği. vm, Vocational/Technical Education, Vocational School of Higher Education, Industrial Based Learning, Employment, School-Industry Relationship
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
öz TÜRKÎYE'deki MESLEK YÜKSEKOKULLARININ SİSTEMATİK ANALÎZt SALTAN, Ayşe Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İbrahim KOYUNCU Ocak, 1996, 64 Sayfa Son yıllarda, Türkiye'de sanayinin ihtiyaç duyduğu ara insangücünü (tekniker/teknisyen) yetiştiren Meslek Yüksekokullarının sayısında hızlı artiş olmuştur. Bu artışın, okullardaki eğitim kalitesini etkilememesi için sistemin ve sistemi etkileyen faktörlerin iyi değerlendirilmesi ve büyümenin bu değerlendirme sonucu yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada amaç; Sistem Analizi yaklaşımı kullanarak Meslek Yüksekokullarında kaliteyi etkileyecek değişkenleri incelemek ve son zamanlardaki hızlı artışın eğitim kalitesini etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmaktır. özdü (1990), öğrenci ve okul sayılarındaki artışların, eğitimin her seviyesinde üretkenliği ve kaliteyi etkilediğini belirtmektedir. Navaratnam ve O'Connor (1993) endüstri için verilen eğitim düzeyinin kaliteyi gösterdiğini ifade etmişlerdir. Meslek Yüksekokullarında kalite, Meslek Yüksekokullanndaki mevcut durumu ve değişkenleri içeren anketler kullanılarak analiz edilmiştir. Bunun için, Türkiye'deki toplam 286 Meslek Yüksekokulu içerisinden yeni teçhizat ile donatılmış, yenilenmiş vımüfredata sahip ve yurt içi ve yurt dışında iyi eğitilmiş öğretim elemanlarının olduğu 29 Meslek Yüksekokulu seçilmiştir. IBL çalışması için bu 29 okul içinden 8 tanesi seçilmiş ve seçilen okulların IBL yaptıkları 1118 firma arasından 359 tanesine anket formu gönderilmiş ve 114 cevap alınmıştır (%32). IBL çalışması, teknisyen statüsünde çalışanların okul türlerini ve sanayi bakışı ile yetişkinliklerinin değerlendirmesini kapsamaktadır. Diğer anker ise mezun öğrencilerin istihdamı çalışmasıdır. Seçilen 29 Meslek Yüksekokuluna gönderilen anket formları mezun öğrencilere uygulanmıştır. Sonuçlar 10 Meslek Yüksekokulundan mezun olan 1348 öğrencinin 3 1 1' inden gelmiştir (%23). Sistem Analizi sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara kısaca değinelim: Fiziksel yapı: UNESCO standardlan ve eğitim projesi uygulamaları ile kıyaslandığında, örnek olarak alman 1994 ve 1995 yıllarında açılmış iki okulda bile toplam alanların laboratuvar standartlarını yakalamadığı görülmüştür. Bu sonuçlar, herhangi bir standart ve fiziksel ihtiyaç tespit yapılmadan okul açıldığının göstergesidir. öğrenci ve öğretim elemanı sayılan: UNESCO ve eğitim projesi standartlarına göre 1/12 olan öğretim elemanı/öğrenci oram kaliteli bir eğitim için gerekli görülmüştür. Ancak, araştırma sonuçlarına göre, Türkiye ortalaması yaklaşık 1/47 öğretim elemanı/öğrenci bulunmuştur. Bunun eğitim kalitesini negatif yönde etkileyecek yüksek bir oran olduğu aşikardır. İki yıllık teknik eğitim verilen bu okullara gelen öğrencinin mezun olduğu okul, müfredat uygulamasını ve eğitim kalitesini etkileyen bir faktörler olduğu şikayet konusudur. Teknik eğitim almış bir öğrencinin teknik konulara yatkınlığı teknik yüksek eğitime adaptasyonunu kolaylaştırmakta ve eğitimin düzeyini yükseltmektedir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, 1993 'de meslek yüksekokullarına % 54.28 oranında lise mezununun kaydolduğu görülmektedir. 1993'den sonra kayıtlı lise mezunu öğrenci sayısında artış olmuştur. Bu sonuç, meslek yüksekokullarında eğitim kalitesini ve müfredat uygulamasının etkileyen diğer bir önemli faktördür. viiSanayideki teknisyen statüsünde çalışanları belirlemek için yapılan çalışmada, meslek yüksekokulu mezunlarına kıyasla teknik lise çıkışlı teknikerlerin çoğunlukta olduğu tespit edilmiştir. Halbuki, tekniker statüsünde çalışanların meslek yüksekokulu mezunlarından tercih edilmesi beklenmektedir. Meslek yüksekokulları için yapılan bu çalışmanın sonuçlarına göre, meslek yüksekokullarında^ eğitim sistemi yeniden analiz edilmeli ve yasal dayanaklar gerektiği düzeyde geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYSTEMATIC ANALYSIS of VOCATIONAL SCHOOLS of HIGHER EDUCATION in TURKEY SALTAN, Ayşe MS., The Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ibrahim KOYUNCU January, 1996, 64 Pages In order to meet the manpower needs (technician/tekniker) of the Turkish industry, the number of Vocational Schools of Higher Education (VSHEs) were increased rapidly. These increases should have been planned after evaluating the system properly so that the quality of education would not be effected by these quantitative changes. The aim of this study was to analyze the various factors which effect the quality of education in the VSHEs in Turkey by means of the System Analysis concept. The increases in the number of students and schools have decreased the productivity and quality at each level of education as pointed out by Ozdil (990). Navaratnam and O'Connor (1993) identified the quality offers worthwhile training relevant to industry. The quality at the VSHEs was analyzed by using two questionnaires considering set of the current situations and variables of VSHEs. The sample of 29 VSHEs were iiiselected out of 286 total VSHEs in Turkey. These schools were equipped with new equipment, had new curricula and instructors trained in the country or abroad. For the IBL study, 8 VSHEs were selected out of 29 VSHEs and 359 firms were selected out of 1118 firms where the IBL was implemented. Of these, 114 answers were received (32%). The 'IBL Questionnaire' involved the backgrounds of employees in technician status in industry and assess the performance of the students from the point of view of industry. The second questionnaire was the 'Graduate Students Employment Questionnaire' which, covers the employment status of students graduated from the 29 VSHEs. The results of questionnaire were obtained from the 10 out of 29 VSHEs and 3 1 1 out of 1348 students (23%). In the present study, the System Analysis Approach was applied and the following results were obtained: Physical situation: when compared with UNESCO standards and training project implementations, the ratio of the total laboratory/student in each of the sample school's was much below the UNESCO standards and project implementation levels. These results indicate that the VSHEs were established without considering any standards and physical needs. Number of students and instructors: A student/instructor ratio of 12/1 is said to be needed to accomplish the high quality of education required by UNESCO. From the results of analysis, an instructor/student ratio of 47/1 was determined for the VSHEs as in Turkey. This high ratio could have easily effected the quality of education in Turkish VSHEs obsereved from the low employment status of the VSHEs graduates by industry (15% as technicians). According to the results of the interviews, the type of highschool graduates accepted into VSHEs effect the curriculum implementation and the quality of education at the VSHEs. This is because adaptation of the students to the technical lectures who have graduated from technical highschools are better than other students who have been graduated from lycees. According to results of our analysis, 54.28% of students who ivwere placed in the VSHEs in 1993, came from lycees. After 1993, the number of such students who were admitted to the VSHEs has increased. This is another important element which effects the quality of education and the curriculum implementation in VSHEs. The study was held by researcher to determine the industrial employment a status of technicians. The results show that the employees who have technical highschool origin, prefer other applicants than graduates of VSHEs. However, it is expected that the graduates of VSHEs should have priority as technicians. As a conclusion of this study, the present educational system of VSHEs should be reevaluated and operated according to appropriate laws and regulations.