Kompanse ve dekompanse karaciğer sirozlu hastalarda kardiyomyopati insidansı ve sirozun evreleri ile ilişkisi
- Tez No: 534128
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kompanse Siroz, Dekompanse Siroz, Sirotik Kardiyomiyopati, Compensated Cirrhosis, Decompensated Cirrhosis, Cirrhotic Cardiomyopathy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Dekompanse sirozlu hastalarda TIPS, karaciğer transplantasyonu gibi girişimler sonrası mortalite ile sonlanan komplikasyonlardan kardiyomyopatinin rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı kompanse ve dekompanse sirozlu hastalarda kardiyomiyopati görülme sıklığının araştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim dalına başvuran 15 kompanse ve 15 dekompanse sirozlu hasta dahil edilmiştir. Klinik, laboratuvar, görüntüleme ve patoloji sonuçlarına göre siroz teşhisi konulmuş hastalara EKG, Pro-BNP ve EKO (EF, IVRT, EA, Mitral E/A, Septal E/A, Triküspit E/A, QTC, Pro-BNP ) testleri ile kardiyomiyopati varlığı incelendi. Kardiyak test sonuçları ve laboratuvar sonuçları kaydedilerek, One-way Anova ve independed sample t testleri ile verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Kompanse ve dekompanse sirozlu hastalar arasında IVRT ve Pro-BNP değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken, diğer parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Hastaların EA, QTc, IVRT ve Pro-BNP değerleri incelendiğinde, dekompanse sirozlu hastalarda kompanse sirozlu hastalarla karşılaştırıldığında kardiyomiyopati riskinin daha fazla olduğu tespit edildi. Sonuçlar: Çalışmamızın sonucunda karaciğer sirozlu hastalarda IVRT ve Pro-BNP değerlerinin dekompansasyonla korele olarak yüksek olduğu gösterilmiş ve bu parametrelerin kardiyomyopati değerlendirmesinde kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that cardiomyopathy plays a role in the complications resulting from mortality after TIPS and liver transplantation in patients with decompensated cirrhosis. The aim of this study was to investigate the incidence of cardiomyopathy in patients with compensated and decompensated cirrhosis. Materials and Methods: 15 compensated and 15 decompensated cirrhosis patients admitted to the Department of Internal Medicine of Erciyes University Medical Faculty were included in the study. Electrocardiography, Echocardiography, and Pro-BNP tests (EF, IVRT, EA, Mitral E/A, Septal E/A, Tricuspid E/A, QTC, Pro-BNP ) were performed to determine the presence of cardiomyopathy in patients with cirrhosis, which were diagnosed according to clinical, laboratory, imaging and pathology results. Cardiac test results and laboratory results were recorded and statistical analyzes of the data were performed with One-way Anova and independed sample t tests. Results: There were statistically significant differences between IVRT and Pro-BNP values in patients with compensated and decompensated cirrhosis, while there was no statistically significant difference between other parameters. When EA, QTc, IVRT and Pro-BNP levels of the patients were compared, it was found that the risk of cardiomyopathy was higher in patients with decompensated cirrhosis compared to patients with compensated cirrhosis. Conclusion: It was shown in our study that IVRT and Pro-BNP values were correlated with decompensation in patients with liver cirrhosis and these parameters could be used in cardiomyopathy evaluation. The risk of cirrhotic cardiomyopathy was found to be higher in patients with decompensated cirrhosis.