IVF tedavisi ve embriyo transferi yapılan 35 yaş veüzeri hastalarda AMH düzeyi ve antral folikül sayısının klinik gebelik ve canlı doğum oranlarıyla ilişkisinin saptanması
Detection of relationship between AMH levels and antral folliclenumbers with rates of clinical pregnancy and live birth in patients 35 years and over after IVF therapy and embryo transfer
- Tez No: 534208
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR DİLBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: IVF, AMH, gebelik oranı, Antral folikül sayısı, canlı doğum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada İVF ve embriyo transferi sikluslarında 35 yaş ve üstü hastalarda bakılan AMH düzeyi ve antral folikül sayısının klinik gebelik ve canlı doğum sonuçlarıyla olan ilişkisi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmanın evrenini Ocak 2015-Şubat 2018 tarihleri arasında İVF tedavisi uygulanacak 35 yaş ve üzeri hastalar oluşturmaktadır. Araştırmada 35 yaş ve üzeri hasta gruplarında tanı ve tedavide kullanılan AMH ve toplam AFS birlikte infertilite süresi, siklus sayısı, bazal D3 FSH-LH-E2 ve hCG düzeyleri, endometrium kalınlığı ve kadın yaşının gebelik ve canlı doğum oranlarıyla ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada istatistiksel olarak p değerinin 0,05'in altında olması anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada hastaların %54,3'ü (n=75) 35-37 yaş grubunda, %65,9'u (n=91) fazla kilolu ve obezdir. Çalışmada gebelik oranları 35-37 yaş grubunda %46,7, 38-39 yaş grubunda %37,8, 40 ve üzeri yaş grubunda ise %34,6'dır. Tedavi sonrası hastaların %42,0'sinde (n=58) gebelik, %32,6'sında (n=45) klinik gebelik, %22,5'inde (n=31) canlı doğum gerçekleşmiştir. Çalışmada gebeliklerin %75,6'sı (n=31) tek term doğum ile gerçekleşmiştir. Araştırmada hiçbir yaş grubunda gebe kalma ve canlı doğum yapma durumu ile AMH ve toplam AFS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05).Yapılan çok değişkenli analizlerde 35-37 yaş grubunda bir hastanın, 38 ve üzeri yaş grubundakilere göre gebe kalma olasılığı ve canlı doğum yapma olasılığının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: 35 yaş ve üzeri yapılan IVF tedavisinde farklı yaş gruplarında transfer edilen embriyo sayısı, matür oosit sayısı, toplam AFS, yaş grupları (35-37, 38-39, 40 yaş ve üzeri), bazal D3 FSH ve AMH düzeylerinin gebe kalma ve canlı doğumu ön görmede tanısal kapasitesi yeterli bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of his study is to investigate the relationship between AMH levels and antral follicle numbers with rates of clinical pregnancy and live birth in patients 35 years and over in IVF and embryo transfer cycles. Materials and Methods: The population of the descriptive study consisted of patients aged 35 years and older who were treated with IVF between January 2015 and February 2018. In this study, we investigated the relationship between AMH and total AF counts which are used in the diagnosis and treatment of patients 35 years or over with the duration of infertility, number of cycles, basal D3 FSH-LH-E2 levels, hCG, endometrial thickness, gestational age together with pregnancy and live birth rates. In this study, p value less than 0.05 was considered significantly. Results: In this study, 54.3% (n = 75) of the patients were in the 35-37 age group, 65.9% (n = 91) were overweight and obese. Pregnancy rates in the study were 46,7% in the 35-37 age group, 37,8% in the 38-39 age group, and 34,6% in the 40 and over age group. After treatment, in 42.0% (n = 58) of the patients, 32.6% (n = 45) of the patients had clinical pregnancy and 22.5% (n = 31) of the patients had live birth. 75.6% (n = 31) of pregnancies resulted in a single term delivery. In this study, no statistically significant difference was found between AMH and total AF count in terms of conception and live birth in any age group (p> 0.05).In multivariate analysis, the probability of conception and live births were significantly higher in 35- 37 age group than in 38 and older age group. Conclusion: In IVF treatment aged 35 years and older, the number of embryos transferred, mature oocyte count, total AFS, age groups (35-37, 38-39, 40 years and over) and baseline D3 FSH AMH levels were found to be insufficient for diagnostic capacity in conception and live birth. KeyWords: IVF, AMH, pregnancy rate, antral follicle count, live birth