Stereatypes about obesity
Şişmanlıkla ilgili kalıp yargılar
- Tez No: 53426
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN HORTAÇSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şişmanlık, Kalıpyargılar, Kilo, Bireyselleştirme iv, Obesity, Stereotypes, Weight, Individuating m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz ŞİŞMANLIKLA İLGİLİ KALIP YARGILAR Yaran, İlknur Neşe Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Nuran Hortaçsu Eylül 1996, 82 sayfa Bu çalışmada, şişman ve zayıf hedef kişilere karşı tepkilerin, farklı değişkenler dikkate alınarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu değişkenlerden ikisi, hedef kişi ve algılayıcının cinsiyetleridir. Diğer bir değişken, hedef kişi ile ilgili bireyselleştirici bilginin mevcut olup, olmamasıdır. Çalışmanın denekleri, Türk gençleridir. Ön çalışmada, şişmanlarla ilgili kalıpyargılarm içeriği, serbest çağrışım tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Bu çalışmaya, 20 erkek ve 20 kız lise öğrencisi katılmıştır. Ön çalışmadan elde edilen bilgilerden, çalışmanın ikinci bölümünde, şişmanlarla ilgili ayırdedici değerlendirmelerin araştırılması için kullanılan uyaran gerecinin hazırlanmasında yararlanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, şişman ve zayıf hedef kişilerle ilgili yazılı bilgi sunulmuştur. Deneklerden bazılarına, hedef kişilerin özel yaşantıları hakkındaki bazı ayrıntılara ilişkin bilgiler verilmiş, diğerlerine ise sadece hedef kişinin yaşı, cinsiyeti ve boy/kilosu bildirilmiştir.(bireyselleştirici bilgi manipulasyon). Yüzelliiki erkek ve 146 kız lise öğrencisinden, geliştirilen ölçekler üzerinde hedef kişiyi değerlendirmeleri istenmiştir. Elde edilen sonuçlar şöyledir: 1) Şişman hedefler, daha az olumlu, daha çok olumsuz ve daha az içedönük olarak değerlendirilmişlerdir. 2) Bireyselleştirici bilgi, şişman erkeklerin, zayıf erkeklere oranla, daha az olumsuz ve daha çok olumlu tepkiler almaları sonucunu getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STEREOTYPES ABOUT OBESITY Yaran, İlknur Neşe M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof.Dr.Nuran Hortaçsu September 1996, 82 pages The present study aimed to investigate reactions to obese and nonobese targets with respect to a number of variables. Two of these variables were Target Sex and Student Sex.(perceiver). Another variable of interest was the availability of individuating information about the target. The respondents of the study were Turkish adolescents. First, contents of stereotypes about the obese were elicited in the pilot study, using the free response technique. Twenty male and 20 female high school students participated in the pilot study. The information gathered in the pilot study was used in constructing the stimulus material of the main study which were used in order to investigate discriminatory evaluations of the obese. The main part of the study provided respondents with written information about obese and thin targets. Some participants received information that includes some details about the targets' personal lives whereas others received information only about age, sex, and height/weight of target (individuating-non individuating manipulation). One hundred and fifty-two male and 146 female high school students were requested to rate the target on a number of bipolar scales. The following results were found: 1) Obese targets were rated as possessing less positive, more negative and less introverted characteristics than thin targets. 2) Individuating information resulted in less negative and more positive reactions toward obese male than thin male targets.