Farklı beton sınıfları kullanılan cam elyaf donatılıhibrit kirişlerin eğilme davranışı
Flexural behavior of gfrp reinforced hybrid beams used in different concrete grades
  1. Tez No: 534259
  2. Yazar: ZAFER SARIER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA AVANOĞLU SICACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GFRP donati, FRP donatı, çelik donatı, betonarme kiriş, eğilme deneyi, GRP reinforcement, FRP reinforcement, steel reinforcement, reinforced concrete, flexural experiment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Malzeme sektöründeki gelişmeler, mevcut malzemelerin ortaya çıkardığı olumsuzlukları gidermektedir. Betonarmeyi oluşturan beton ve çelik birbirini tamamlayan iki malzeme olmasına karşılık yapının kullanım ömrünü, dayanımını önemli ölçüde etkileyen dezavantajlara sahiptir. Çelik korozyona karşı dayanıklı bir malzeme değildir. Korozyona uğrayan çeliğin yüzeyinde oluşan pas tabakası betonda çatlak oluşumuna neden olur ve bu durum beton dayanımını ve kullanılabilirliğini olumsuz etkiler. Betonarme yapılarda ortaya çıkan bu tür problemleri önleyebilmek adına son yıllarda fiber katkılı donatıların (FRP) inşaat çeliğine alternatif olarak kullanılması ile ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. FRP donatılar korozyona karşı dayanıklı olmaları, yüksek çekme dayanımları, hafif olmaları gibi birçok avantajın yanında kullanıldığı yapı elemanın davranışını olumsuz etkileyecek dezavantajlara da sahiptir. Bu çalışmanın amacı FRP donatıların avantajlarından faydalanırken dezavantajlarının da ortadan kaldırıldığı hibrit yapı elemanlarının davranışlarının incelenmesidir. Çalışma içerisinde cam lifli donatılar (GFRP) kullanılarak hibrit kirişler üretilmiştir. Farklı beton sınıfları ve donatı oranları ile hibrit kirişlerin eğilme davranışları deneysel yöntem kullanılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda beton basınç dayanımının eğilme altında test edilen kirişlerin taşıma kapasitesinde belirgin bir artış göstermediği gözlenmiştir. Beton dayanımının farklı olduğu her iki deney grubunda da efektif donatı oranındaki artış dayanımı arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Advances in the material field are eliminated the disadvantages of the existing materials. Although the concrete and steel forming the concrete are two complementary materials, they have disadvantages that significantly affect the life and durability of the structure. Steel is not a corrosion resistant material. The rust layer formed on the surface of the corroded steel causes cracks in the concrete and this negatively affects the concrete strength and serviceability. In order to prevent such problems in reinforced concrete structures, a number of studies have been carried out in recent years on the use of fiber reinforced reinforcements (FRP) as an alternative to structural steel. Although FRP reinforcements have corrosion resistant, high tensile strength, light weight, it has disadvantages that negatively affect the behavior of the structural member. The purpose of this study is to examine the behavior of hybrid structural elements by eliminating the disadvantages of FRP reinforcements. Hybrid beams were produced by using glass fiber reinforcements(GFRP). Flexural behavior of hybrid beams with different concrete classes and reinforcement ratios were investigated by using experimental method. As a result of the study, it was observed that the concrete compressive strength did not provide a significant increase in the carrying capacity of the beams tested under bending. In both experimental groups where the strength of concrete was different, the increase in the effective reinforcement ratio increased the strengthof beams.