Subjektif tinnituslu bireylerin çoklu uyaran paradigma kullanılarak mismatch negativity sonuçlarının incelenmesi
Investigation of mismatch negativity results using multi feature paradigm of individuals with subjective tinnitus
  1. Tez No: 534274
  2. Yazar: ESER SENDESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL DİDEM TÜRKYILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Mismatch Negativity, Çoklu Uyaran Paradigması, Olaya İlişkin Potansiyeller, Tinnitus, Santral İşitsel İşlemleme, Mismatch Negativity, Multifeature Paradigm, Event Realated Potentials, Tinnitus, Central Auditory Processing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Beklenmeyen, ani seslere verilen bir yanıt olarak oluşan Mismatch negativity yanıtları, nöral plastisitenin değerlendirilmesinde objektif bir ölçüt olarak görülmektedir. Tinnitusun, işitme sistemindeki nöral plastisitenin farklılık göstermesine bağlı olarak ortaya çıkabileceğini öne sürülmüştür. Çalışmamızın amacı tinnitusu olan ve olmayan normal işitmeye sahip bireylerin, çoklu uyaran paradigma kullanılarak ortaya çıkan MMN yanıtlarını karşılaştırmaktır. Çalışmamızda normal işitmeye sahip tinnituslu bireyler MMN test ile değerlendirildi. Ayrıca tinnituslu bireylerin tinnitus kaynaklı rahatsızlıklarını değerlendirmek amacıyla tinnitus engellilik anketi uygulandı. Kronik subjektif tinnitusu olan normal işitmeye sahip 16 birey ile 20 bireyden oluşan sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Çoklu uyaran paradigma kullanılarak elde edilen MMN dalgaları 22 elektrot ile kaydedildi. İki grubun, frekans, şiddet, süre, lokalizasyon ve boşluk aykırı uyaranından oluşan beş aykırı uyaranın ortaya çıkardığı MMN yanıtları karşılaştırıldı. Tüm aykırı uyaranlar sonucunda oluşan MMN yanıtlarının genliğinde, tinnituslu grup ile kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Fakat tinnituslu grup ile kontrol grubu arasında hiçbir aykırı uyaran için MMN latansları bakımından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ulaştığımız sonuçlar, MMN testinin, kronik tinnituslu bireylerde dikkat öncesi ve süreğen santral işitsel işlemleme süreçlerinin zarar görmüş olabileceğine işaret eden elektrofizyolojik bir kanıt olabileceğini, santral işitsel işlemleme süreçlerinde habituasyonun değerlendirilmesinde kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The mismatch negativity (MMN) test evaluates neural responses to unexpected sounds, is accepted as an objective tool for the evaluation of the neural plasticity in the auditory system. Previosuly, it was suggested that tinnitus may occur due to differences in neural plasticity in the hearing system. The aim of this study is to compare MMN responses of normal hearing individuals with and without tinnitus. Tinnitus Handicap Inventory (THI) was used to evaluate tinnitus-derived annoyance. Sixteen subjects with chronic subjective idiopathic tinnitus and twenty matched healthy controls were included in the study. Multi-feature MMN paradigm was recorded from 22 surface scalp electrodes. The MMN responses of five different deviants, consisting of frequency, intensity, duration, location and silent gap, were compared between the two groups. On the other hand, the amplitudes of MMN responses were statistically different between the groups for all type of the deviants, there was no difference between the groups when MMN latencies were concerned. According to our results, MMN test might indicate a possible impairment in pre-attentive and automatic central auditory processing for individuals with chronic tinnitus and can be used for the evaluation of the habituation in central auditory pathways in individuals with tinnitus.