İsrail Filistin çatışması: Birleşmiş Milletler'in rolü'nün neorealist perspektif'ten analizi
Israel-Palestine conflict: The analysis of the role of the United Nations from neorealist perspective
- Tez No: 534445
- Danışmanlar: DR. ARDA CAN KUMBARACIBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İsrail-Filistin Çatışması, Neorealizm, Israel-Palestine Conflict, Neorealism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüz dönüşen uluslararası sisteminde Birleşmiş Milletler'in (BM) rolü dikkat çekmektedir ve bu uluslararası örgütün sistemi ve işleyiş mekanizması zaman zaman sert tartışmalarla sorgulanmaktadır. Bu tezde, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmada BM'nin rolü neorealist bir perspektiften ele alınmaktadır. Realizm uluslararası siyasetin rekabetçi ve uzlaşmazlık içeren yapısına dikkat çeken bir teoridir ve özellikle de bir alt kolu olarak Neorealizm, İsrail-Filistin çatışmasının ve BM'nin rolünün dinamiklerinin algılanmasında önemli bir araç işlevi görmektedir. Neorealist yaklaşım, devletlerin kendi çıkarlarını korumaya çabaladıklarını ve güç politikalarından uzaklaşamadıklarını iddia etmekte, uluslararası kurumların bu nedenle etkisiz kaldığını savunmaktadır. Kurumların uluslararası ilişkilerde hâkim konumda olmadıkları yönündeki yaklaşım, devletlerin bu kurumlar tarafından yaratılan kısıtlamalara uymayacağı iddiasıyla desteklenmektedir. Bu tezde, neorealizmin, devletlerin uluslararası örgütler tarafından dayatılan standartlara tamamen uymadıkları iddiası desteklenmekte ve İsrail-Filistin çatışmasına uygulanmaktadır. Bu çalışmada; dünyada barış, adalet ve istikrarı sağlamak amacında olan Birleşmiş Milletler'in İsrail-Filistin sorunu çerçevesinde verdiği kararlar ve uyguladığı yaptırımlar Neorealist bir perspektiften incelenecektir. Temel aktör olarak devletleri kabul eden Realistler, uluslararası örgütlere güvenlik gibi konuların bırakılamayacağını ileri sürmektedir. Neorealist yaklaşımlar ise devletlerin güçlerinin ve kapasitelerinin büyüklüğünün uluslararası güç hiyerarşisindeki yerini belirlediğini savunmaktadır. Bu çalışmada, ABD'nin İsrail-Filistin sorunundaki etki kapasitesi de göz ardı edilmemektedir. BM'nin, ABD'nin hesaplamaları ve çıkarlarından bağımsız hareket etme kabiliyetinde olmadığını İsrail-Filistin sorunu göstermekteidr. Birçok durumda ABD, ulusal çıkarlarını tehlikeye atabilecek kararları engellemek için veto gücünü kullanmıştır. BM uluslararası bir örgüt olmasına rağmen rolü ve kararları ABD tarafından etkilenmektedir. Uygulanan metod kalitatif olup, anahtar olayları süreç izleme yöntemi ile yorumlama çerçevesinde inceleyerek, İsrail-Filistin çatışmasında ABD'nin müdaheleci yanları ve BM'nin zayıf yanları araştırılmaktadır. Bu tezde, İsrail-Filistin çerçevesinde BM'nin farklı ülkeler ile ilgili alınan kararlar ve uygulanan yaptırımlara da yer verilerek karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The role of the United Nations (UN) in today's evolving international system is remarkable. The system and mechanism of operation of this international organization are sometimes questioned by hard debates. In this thesis, the role of the UN in the conflict between Israel and Palestine is handled from a neorealist perspective. Realism is a theory that draws attention to the competitive and uncompromising structure of international politics, and as a sub-branch of realism, neorealism serves as an important tool in the perception of the dynamics of the Israeli-Palestinian conflict and the role of the UN. The Neorealist approach claims that states are struggling to protect their own interests and are unable to move away from their power policies, and that international institutions remain ineffective. The approach that institutions are not dominant in international relations is supported by the claim that states will not comply with the restrictions created by these institutions. In this thesis, the claim that neorealism does not fully comply with the standards imposed by international organizations is supported and applied to the Israeli-Palestinian conflict. This study analyses the sanctions and decisions of the United Nations, which aims to ensure peace, justice and stability in the world, in the context of the Israeli-Palestinian conflict from a Neorealist perspective. Realists, who accept states as the main actors, argue that issues such as security cannot be left to international organizations. Neorealist approaches argue that the size of the powers and capacities of states determine its place in the hierarchy of international power. In this study, the capacity of the US to influence the Israeli-Palestinian conflict is not neglected. The Israeli-Palestinian issue shows that the UN is not capable of acting independently of the calculations and interests of the United States. In many cases, the United States has used its veto power to prevent decisions that could jeopardize national interests. Although the UN is an international organization, its role and decisions are influenced by the United States. The method applied is qualitative and it examines the key phenomena within the framework of process tracing method. In this thesis, a comparative analysis is carried out in the framework of the Israel-Palestine context by taking into consideration the decisions taken and the sanctions imposed by the UN on different countries.