Tavuk tüyü liflerinden ses yalıtım amaçlı dokusuz yüzey yapılarının geliştirilmesi
Production of nonwoven surfaces from chicken feather fibers for sound insulation
- Tez No: 534481
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM PAŞAYEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ses Yalıtımı, Ses Yalıtım Malzemeleri Ses Yutucu Malzemeler, Tavuk Tüyü, Tavuk Tüyü Lifleri, Dokusuz Yüzeyler, Ses Yutum Katsayısı, Ses İletim Kaybı, Sound Insulation, Sound Insulation Materials, Sound Absorber Materials, Chicken Feather, Chicken Feather Fibers, Nonwoven Surfaces, Sound Absorption Coefficient, Sound Transmission Loss
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
İnsan sağlığına zarar veren ve istenmeyen ses olarak tanımlanabilen gürültü özellikle son yıllarda insan hayatını olumsuz etkileyen bir problem haline gelmiştir. Gürültü kişide fiziksel, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu olumuz etkilerin ortadan kaldırılması için gürültü ile mücadele yöntemleri giderek artmaktadır. Kapalı mekânlarda, uçak ve otomobillerde akustik konforun temin edilmesi amacıyla birçok yöntem ve malzemeler geliştirilmektedir. Ses emici materyallerin geliştirilmesi bu amava yönelik yapılan çalışmalardandır. Son yıllar doğal liflerden ve atık materyallerden üretilen ses emici malzemeler daha yaygın kullanım bulmaktadır. Bu tez çalışması ses emici malzemeler üretiminde hammadde olarak doğal bir materyal olan tavuk tüylerinden yararlanılması ile ilgilidir. Mevcut haliyle kullanıma elverişli olmayan tavul tüyleri çalışma kapsamında lif haline getirilmiş ve bu liflerden dokusuz yüzey tipi ses emici malzemeler üretilmiştir. Tavuk tüyü liflerinin boşluklu içyapısından dolayı çift gözenekli yapıya sahip bu dokusuz materyaller yüksek ses izolasyon özellikleri sergilemiştir. Tez kapsamında tavuk tüylerinin temizlenmesi ve liflere dönüştürülmesi prosesi, üretilmiş liflerin mekanik ve fiziksel özellikleri, bu liflerden geliştirilmiş yalıtım malzemelerinin yapısal özellikleri ve akustik performansı incelenmiştir. Elde edilen veriler geliştirilmiş malzemelerin piyasadaki ses yalıtım materyallerine ciddi bir alternatif oluşturabileceği kanaatine getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Noise which can be defined as harmful and undesirable sound has become a problem that has adversely affected human life in recent years. Noise cause physical, physiological and psychological disturbances for people. To counteract these negative effects, noise-fighting methods are increasing. In indoor places, aircraft and automobiles, many methods and materials have been developed to provide acoustic comfort. One of these methods is to develop sound absorbing materials. Especially, sound absorbing materials produced from natural fibers and waste materials have an important place. This thesis is about using chicken feathers which is a natural material in the production of sound absorbing materials. However, chicken feathers are not suitable for use as its natural form. In the study, chicken feathers were transformed the fibers and sound absorbing materials were produced via using nonwoven production techniques. The nonwoven surfaces, which have a double porous structure due to the microporous internal structure, exhibited high sound insulation properties. In this thesis, cleaning of chicken feathers and production of fibers, the mechanical and physical properties of the produced fibers, the Structural properties and the acoustic performance of sound insulation materials produced from these fibers were investigated. The resulting data have led to the conclusion that the developed materials could be a serious alternative to the sound insulation materials on the market.