TAVUK TÜYÜ LİFLERİNDEN HAVA FİLTRASYONU AMAÇLI DOKUSUZ YÜZEYLERİN GELİŞTİRİLMESİ
DEVELOPMENT OF NON-WOVEN SURFACES FOR AIR FILTRATION FROM CHICKEN FEATHER FIBERS
- Tez No: 920048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE ÜSTÜNTAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, hava filtre malzemeleri, tavuk tüyü, tavuk tüyü lifleri, dokusuz yüzeyler, Air pollution, air filter materials, chicken feathers, chicken feather fibers, nonwoven surfaces
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hava kirliliği, genel olarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kirleticilerin atmosferde birikmesi ile oluşan bir durumdur. Sanayi ve taşıt kaynaklı emisyonlar, toz, polen, küf sporları, sigara dumanı, uçucu organik bileşikler (VOC'ler) ve radon gibi çeşitli maddeler, hava kalitesini düşüren kirleticilere örnek olarak verilebilir. Bu kirleticiler, solunum yolu hastalıkları, kardiyovasküler problemler ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aynı zamanda, stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları da tetikleyebilir. Bu olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla çeşitli yöntemler ve malzemeler geliştirilmiş olup, bu alanda yapılan çalışmalar giderek artmaktadır. Hava filtrasyon sistemleri, kapalı mekanlarda, fabrikalarda ve otomobillerde temiz hava sağlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemler, hava kirleticilerini filtreleyerek veya nötralize ederek iç mekân hava kalitesini iyileştirmektedir. Son yıllarda, doğal lifler ve atık materyallerden üretilen hava filtre malzemeleri, çevre dostu ve sürdürülebilir çözümler açısından dikkat çekmektedir. Bu malzemeler düşük maliyetli ve biyolojik olarak parçalanabilir olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Ayrıca, bu tür malzemelerin üretimi, atık yönetimi sorunlarına da katkıda bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, atık durumunda olan tavuk tüy liflerinden hava filtre malzemesi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Tavuk tüyleri, doğrudan kullanıma uygun olmadığından, öncelikle temizleme ve işleme süreçlerinden geçirilmiştir. Temizlenmiş tavuk tüylerinden lif elde edilmiş ve bu liflerden ıslak ve kuru serme yöntemleri ile dokusuz yüzey yapılar üretilmiştir. Üretilen bu malzemelerin 0,3 μm boyutlardaki partikülleri yakalamadaki etkinlikleri diğer fiziksel özellikleri ile incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, kuru serme yöntemi ile üretilen numunelerin gözeneklilik ve hava geçirgenliği değerlerinin ıslak serme yöntemi ile üretilenlere kıyasla daha yüksek olduğunu göstermiştir. Filtre kalite faktörü açısından kuru serme yönteminin ideal bir üretim metodu olduğuna karar verilmiştir. Kuru serme yöntemi ile dokusuz yüzey üretiminde %40/60, %50/50 ve %60/40 tavuk tüy lifi/rPET karışımları kullanılmıştır. Karışım içerisindeki tavuk tüyü lifi miktarı arttıkça yapının hava geçirgenliğinin azaldığı, filtrasyon verimliliği ve basınç düşümünün ise arttığı tespit edilmiştir. Analiz sonuçları, tavuk tüy liflerinden üretilen bu yeni malzemelerin, piyasada mevcut olan sentetik malzemelere kıyasla ciddi bir alternatif oluşturabileceğini göstermiştir. Doğal ve sürdürülebilir bir hammadde olan tavuk tüy liflerinin filtrasyon amaçlı değerli bir ürüne dönüştürülmesi hem maliyet açısından avantaj sağlamakta hem de çevresel etkileri minimize etmektedir.
Özet (Çeviri)
Air pollution is a condition that occurs when pollutants accumulate in the atmosphere, which generally negatively affects the quality of life. Industrial and vehicle emissions, dust, pollen, mold spores, cigarette smoke, volatile organic compounds (VOCs), and various substances such as radon are examples of pollutants that degrade air quality. These pollutants can cause serious health problems such as respiratory diseases, cardiovascular problems, and cancer. At the same time, they can trigger psychological disorders such as stress, anxiety, and depression. Various methods and materials have been developed to reduce these adverse effects, and studies in this field are increasing. Air filtration systems are widely used to provide clean air in indoor spaces, factories, and automobiles. These systems improve indoor air quality by filtering or neutralizing air pollutants. In recent years, air filter materials produced from natural fibers and waste materials have attracted attention regarding environmentally friendly and sustainable solutions. These materials are preferred because they are low-cost and biodegradable. In addition, the production of such materials contributes to waste management problems. In this thesis, the aim is to develop air filter material from waste chicken feather fibers. Since chicken feathers are unsuitable for direct use, they were first subjected to cleaning and processing. Fibers were obtained from cleaned chicken feathers. Nonwoven surface structures were produced from these fibers using wet and dry laying methods. The effectiveness of these produced materials in capturing particles of 0.3 μm was examined together with other physical properties. The study's findings showed that the porosity and air permeability values of the samples produced by the dry laying method were higher than those produced by the wet laying method. It was concluded that the dry laying method is an ideal production technique regarding the filter quality factor. 40/60%, 50/50%, and 60/40% chicken feather fiber/rPET mixtures were used in the production of nonwoven surfaces by the dry laying method. It was determined that as the amount of chicken feather fiber in the mixture increased, the air permeability of the structure decreased, and the filtration efficiency and pressure drop increased. The analysis showed that these new materials produced from chicken feather fibers could be a serious alternative to the current synthetic materials. The transformation of chicken feather fibers, a natural and sustainable raw material, into a valuable product for filtration purposes provides both cost advantages and minimizes environmental impacts.