Farklı endodontı̇k ı̇rrı̇gasyon solüsyonlarının e.faecalis bı̇yofı̇lmı̇ üzerı̇ndekı̇ antı̇bakterı̇yel etkı̇nlı̇klerı̇nı̇n in vitro olarak ı̇ncelenmesı̇
- Tez No: 534518
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ÖZKOÇAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: klorsuz çamaşır suyu, E. faecalis, irrigasyon, ısrarcı enfeksiyon, serbest aktif klor, chlorine-free bleach, E. faecalis, irrigation, persistent infection, free active chlorine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı; klor içermeyen farklı solüsyonların; kök kanallarındaki E. faecalis'e karşı etkilerini incelemek ve bu solüsyonların etkinliklerini endodontik tedavide en sık kullanılan solüsyonlar olan NaOCl, CHX ve EDTA ile in-vitro olarak incelemektir. Çalışmamızda 120 adet mandibular premolar diş kullanıldı. Dişlerin kronları uzaklaştırılarak 15 mm uzunluğunda kök kanalları elde edildi. Kök kanalları ProTaper Next X3 numaralı eğeye kadar şekillendirildi. Tüm kökler otoklavda sterilize edildi. Negatif kontrol grubu haricindeki tüm örnekler E. faecalis ile kontamine edildi ve 7 günlük inkübasyona bırakıldı. Dişler rastgele 6 deney ve 2 kontrol grubuna ayrıldı (n=15). Grup1: pozitif kontrol grubu, grup 2: negatif kontrol grubu; grup 3: % 5.25'lik NaOCl; grup 4: %17'lik EDTA, grup 5:%2'lik CHX; grup 6: Doctor Mady Bitkisel Çamaşır Suyu; grup 7: Green Clean Bitkisel Çamaşır Suyu, grup 8: Seventh Generation Klorsuz Çamaşır Suyu. Dezenfeksiyon işlemi sırasında steril paper pointler ile yüzey sürüntüsü ve steril ProTaper Next X3 eğeleri yardımı ile dentin talaşı alınarak steril ependorf tüpü içindeki besi yerine yerleştirildi ve tekrar inkübe edildi. 24 saat sonraki bakteriyel üreme miktarları (CFU) belirlendi ve istatistiksel analizler Tek yönlü varyans analizi, post-hoc Tukey HSD testi ile yapıldı. Pozitif kontrol grubu ile grup 4 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Grup 3, 5 ve 7 arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Grup 5 ve grup 3, 7 ve 8 arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Grup 6 ve 8 arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Grup 7 ve grup 3, 5 ve 8 arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Grup 8 ve grup 5, 6 ve 7 arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Negatif kontrol grubu, grup 3 ve 5 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p>0.05). NaOCl, EDTA, CHX, Doctor Mady Bitkisel Çamaşır Suyu, Green Clean Bitkisel Çamaşır Suyu, Seventh Generation Klorsüz Çamaşır Suyu bakteri sayısında azalmaya neden olmuştur. NaOCl, CHX ve Green Clean Bitkisel Çamaşır Suyu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmazken NaOCl en yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the antimicrobial effects of different chlorine-free solutions on the Enterococcus faecalis (E. faecalis) in the root canal and the efficacy of these solutions is examined in-vitro with NaOCl, CHX and EDTA, the most commonly used solutions in endodontic treatment. One hundred twenty mandibular premolar teeth were used. The teeth were decoronated in order that each to root had a standardized length of 15mm. The root canals were prepared ProTaper Next files up to size X3. All the roots were sterilized in the autoclave. All samples except negative control contaminated with an E. faecalis suspension and incubated for 7 days. Teeth were randomly divided into 6 experimental groups and two control groups (n = 15). Group 1: positive control; group 2: negative control group; group 3: 5.25% NaOCl; group 4: 17% EDTA, group 5: 2% CHX; group 6: Doctor Mady Herbal Laundry Bleach; group 7: Green Clean Herbal Bleach, group 8: Seventh Generation Chlorine-free Bleach. After disinfection, samples were taken by ProTaper Next X3 files and paper points then placed in the medium in the sterile ependorf tube and reincubated. Bacterial growth rates (CFU) were determined after 24 hours and statistical analyzes were performed with One-Way ANOVA and post-hoc Tukey HSD tests. There was no statistically significant difference between positive control group and group 4. There was no statistically significant difference between groups 3, 5 and 7. There was no statistically significant difference between group 5 and group 3, 7 and 8. There was no statistically significant difference between groups 6 and 8. There was no statistically significant difference between groups 3 and 5 and 8.There was no statistically significant difference between groups 8 and 5, 6 and 7. There was no statistically significant difference between the negative control group and groups 3 and 5 (p>0.05) NaOCl, EDTA, CHX, Doctor Mady Herbal Bleach, Green Clean Herbal Bleach, Seventh Generation Chlorine- Free Bleach caused a decrease in the number of bacteria. NaOCl has the highest antimicrobial activity while there is no statistically significant difference between NaOCl, CHX and Green Clean Herbal Bleach.