Promoting primary school teachers' awareness of dyscalculia
İlköğretim matematik öğretmenlerinin diskalkuli farkındalığı
  1. Tez No: 534719
  2. Yazar: MELTEM KARASAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAT ÇATALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğrenme bozukluğu, diskalkuli, ilköğretim matematik öğretmenleri, Mathematics learning disability, dyscalculia, Turkish primary teachers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ilköğretim sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre matematik öğrenme bozukluğu (Diskalkuli) farkındalığını ortaya koymaktır. Bu amaca dayanarak, çalışmanın genel sorusu şu şekilde ifade edilmiştir:“İlköğretim matematik öğretmenleri diskalkuli ve matematik derslerindeki diskalkulik öğrencilerin ne ölçüde farkındadır?”Öğretmenlerin diskalkuli hakkındaki farkındalığı, büyük olasılıkla sınıflarındaki bu öğrencilerle daha etkili iletişim kurması ve dolayısıyla matematik eğitimini daha verimli bir şekilde uygulaması açısından büyük bir öneme sahip olabilmektedir. Bu amaçla, çalışma Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan 16 farklı ilköğretim okulunda gerçekleşmiştir. Çalışmaya 113 sınıf öğretmeni dahil olmuştur. Ana sonuç, araştırmaya katılan ilköğretim matematik öğretmenlerinin çoğunluğunun diskalkuli kavramının farkında olmadığını göstermektedir. Ayrıca, ilköğretim matematik öğretmenlerinin çoğunluğunun, diskalkulik çocuklarla etkin bir şekilde başa çıkacak bilgiden yoksun olduklarını da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to reveal the awareness of mathematics learning disorder (Dyscalculia) according to the opinions of the primary school teachers. Based on this aim, the general question was expressed as:“To what extent were Turkish primary school teachers aware of dyscalculia and dyscalculic children in their mathematics lessons?”Teachers' awareness about dyscalculia most likely might have a great importance in terms of communicating more effectively with those students in their classrooms and hence, implementing the mathematics education more efficiently. With that purpose, data from 16 different primary schools in the Çankaya district in Ankara from 113 primary school teachers were solicited through a questionnaire. The main result indicated that the majority of primary school teachers involved in the study were not aware of the concept of dyscalculia. Moreover, the majority of the primary teachers lacked the knowledge to deal effectively with dyscalculic children.