Rasyona ilave edilen maca (Lepidium meyenii) kökü tozunun yumurtacı bıldırcınlarda yumurta verimi ve kalite özellikleri üzerine etkileri
Effects of maca root powder added to ration on egg yield and quality characteristics of egg quails
- Tez No: 534902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Maca kökü tozu, rasyon, yumurta kalite özellikleri, Quail, maca root powder, ration, egg quality characteristics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, yumurtacı bıldırcınların rasyonlarına Maca kökü tozu ilavesi ile yürütülen bu çalışmada bıldırcınların canlı ağırlık, canlı ağırlık değişimi, yem tüketimi, yem katsayısı değeri ve yumurta verimi, yumurta iç ve dış kalite parametreleri, yumurta renk parametreleri ve serum biyokimya parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada rasyona (% 0.5, 1) iki farklı oranda Maca kökü tozunun ilavesi ile bir kontrol grubu oluşturularak yürütülen bu çalışmada bıldırcınların canlı ağırlığına, yem katsayısı değerine, yumurta verimine, yumurta verimi randımanına, kabuk kalınlığına, yumurta renk değerlerine, şekil indeksine, yumurta kolesterolüne ve serum biyokimya parametrelerine herhangi bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Fakat rasyona Maca kökü tozunun ilavesi ile yumurtacı bıldırcınlarda yem tüketimine, yumurta ağırlığına, yumurta sarısı ağırlığına, kabuk ağırlığına, kabuk oranına %, sarı oranına, yüzey alanına, yumurta en oranına ve yumurta boy oranına etki ettiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, japon bıldırcınlarından elde edilen bu sonuçlar muhtemelen diğer kanatlılar için de geçerli olabilir. Bunun kesin olarak teyidinin diğer kanatlılarda yapılacak çalışmalar ile mümkün olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of quails on live weight, body weight change, feed consumption, feed coefficient value and egg yield, egg internal and external quality parameters, egg color parameters and serum biochemistry parameters. In this study, the ratio (0.5 %, 1) maca root powder of two different rates in addition to a control group in this study is carried out by forming quail live weight, feed coefficient value, egg production, hatching efficiency, shell thickness, egg color values, the shape index, and egg cholesterol and serum biochemical parameters have been found to have any effect. But with the addition of maca root powder to the ration, feed consumption in laying quails egg weight, egg yolk weight, shell weight, shell rate,%, yellow ratio, surface area, egg ratio and egg size ratio has been found to affect. In conclusion, these results may be obtained from the Japanese quail is probably also true for other poultry.