Annenin aile hayatı ve çocuk yetiştirme sürecindeki tutumu ile çocuğun benlik düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Assessment of the relationship between infant's self-esteem and mother's attitude in family li̇fe and during parenting time
  1. Tez No: 535004
  2. Yazar: ŞAZİYE TURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Family Life, Parent Attitudes, Self, Self-Sufficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı, aile hayatında annelerin çocuk yetiştirme sürecindeki tutumu ile 60-72 aylık çocuklarının benlik düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Betimsel ve ilişkisel tarama modeliyle yapılan araştırmaya 252 anne ve 60-72 ay arası 252 çocukları katılmıştır. Araştırmada annelerin çocuk yetiştirme tutumlarını belirlemek amacıyla Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARI) ölçeği kullanılmıştır. Çocukların benlik düzeyini belirlemek amacıyla ise Purdue Okul Öncesi Çocukları İçin Benlik Kavramı Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini öğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 21.0 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzde değerleri, parametrik testler (t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post Hoc testlerinden Tukey testi ve LSD testi, pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı analizi) kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonuçlarına göre, annenin aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumları çocuğun cinsiyetine, çocuğun doğum sırasına, okul öncesi kuruma gidip-gitmemesine, annenin öğrenim durumuna, annenin çalışma durumuna, annenin mesleğine, aile tipine, ailenin gelir durumuna, annenin evlenme şekline göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Yine araştırma sonuçlarına göre, çocukların benlik düzeyleri çocuğu yaşına, cinsiyetine, okul öncesi kuruma gidip-gitmemesine, annenin öğrenim durumuna, annenin yaşamının çoğunluğunu geçirdiği yere göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre annenin çocuk yetiştirme tutumları ile çocukların benlik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, ölçeklerin kendi alt boyutlarında anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Aile Hayatı, Ebeveyn Tutumları, Benlik, Benlik Yeterliği
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the relationship between mothers' attitude during parenting time and their 60-72 month old children's self-esteem. The study was conducted using a descriptive and a relational screening model, and a total of 252 mothers and their 60-72 month old children participated in this study. The Parental Attitude Research Instrument (PARI) was used as a tool for evaluation of mothers' parenting attitudes. Purdue self-concept scale was used to assess children's self-esteem. In order to discover the participants' socio-demographic features, a demographic information form developed by the researcher was used. SPSS 21.0 was used for data analysis. Data analysis consists of frequency and percentage values, t-test, analysis of variance (ANOVA), the two post-hoc tests: the Tukey test and the LSD test, and the Pearson product moment correlation coefficient. The results of the statistical analysis have indicated that family life and parenting attitudes of a mother change depending on child's sex, birth order, preschool education, mother's education level, mother's occupation and working conditions, family type, family income as well as mother's wedding style. The results have also shown that children's self-esteem remarkably depends on child's age, sex, preschool education, his mother's education level and where mother has spent most of her life time. According to the findings of this study, although there is not a remarkable relationship between mother's parenting attitudes and child's self-esteem, there are remarkable relationships among the sub-dimensions of the scales.