Endülüs Arap şiirinde iʻtizâr ve istiʻtâf
I'tizār and isti'tāf in andalusian Arabic poetry
- Tez No: 535035
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: I'tizār, Isti'tāf, Asking for Forgiveness and Mercy, Ibn Zeydun, Ibn Ammar, Al-Andalus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Endülüslüler her konuda olduğu gibi iʻtizâr ve istiʻtâf şiiri konusunda da zengin bir mirası geride bırakmışlardır. Karıştığı siyasi bir olaydan, diline hakim olamayıp yöneticileri hicvetmekten hapse düşen veya sürgün edilen şairler, iʻtizâr ve istiʻtâf şiiri ile kendilerini affettirmeye çalışmışlardır. Ayrıca Endülüslü şairler sevgililerine ve babalarına karşı işledikleri kabahatlerin affedilmesi için de iʻtizâr ve istiʻtâf şiirine başvurmuşlardır. Şiir ile yöneticilerden, sevgililerinden ve babalarından özür ve merhamet dileme yoluna giden şairlerin bir kısmı, muhatapları tarafından affedilmiş bir kısmı da affedilme gayelerini gerçekleştirememiştir. Bu çalışmada Endülüs Arap şiirinde iʻtizâr ve istiʻtâf şiirleri ele alınmıştır. Endülüslü şairlerin nazmettikleri iʻtizâr ve istiʻtâf şiirleri, bu şiirlerin muhtevası, dili, üslubu ve edebî özellikleri ele alınarak değerlendirilmiştir. Anatar Kelimeler: İʻtizâr, istiʻtâf, özür ve merhamet dileme, İbn Zeydûn, İbn Ammâr, Endülüs.
Özet (Çeviri)
As in every aspect, the Andalusians left behind them a rich legacy of i'tizâr and isti'tâf poetry. The poets who have been imprisoned or exiled for not being able to hold their tongues and satirizing the politicians, have tried to redeem themselves with i'tizâr and isti'tâf poetry. In addition, the Andalusian poets used the poetry of i'tizâr and isti'tâf to ask forgiveness for their misdeeds from their beloved ones and their fathers. Thus and so, some of the poets who used this poetry method to ask for mercy and forgiveness were forgiven by their governors, fathers or beloved ones while the attempts of others failed. We addressed in this work to the poetry of i'tizâr and isti'tâf in the Andalusian Arabic poetry. We evaluated the i'tizâr and isti'tâf poems of the Andalusian poets, taking into account the content, language, style and literary qualities of these poems.