Çok katlı pazarlamada stratejik pazarlama modeli karşılaştırması: Mega holding uygulaması
Comparison of strategic marketing models in multi level marketing: Mega holding application
- Tez No: 535037
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKNUR ARZU AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok Katlı Pazarlama, Pazarlama Stratejileri, Network Marketing, Multi-Level Marketing, Mega Holding, Multi-Level Marketing, Marketing Strategies, Network Marketing, Mega Holding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmada doğrudan satışın geliştirilmiş bir türü olan çok katlı pazarlama metodunda uygulanabilecek stratejileri tespit etmek ve Türkiye'de faaliyet gösteren Mega Holding şirketinin üst düzey yönetici ve distribütörlerinin uyguladıkları pazarlama stratejilerini belirlemek hedeflenmiştir. Çalışmada çok katlı pazarlamanın Türkiye ve dünyadaki gelişimi, çalışma metotları, güçlü ve zayıf yönleri, üye hakları, çok katlı pazarlamada uygulanabilecek pazarlama stratejileri tespit edilmiştir. Araştırmanın uygulama ve analiz kısmında Türkiye'de faaliyet gösteren Mega Holding'in 10(on) üst düzey yöneticisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme kayıtlarının çözümü için söylem analizi gerçekleştirilmiş, bulgular tablosu hazırlanmış ve bulgular yorumlanarak çıkarımlar yapılmıştır. Daha sonra bu uygulamadan elde edilen Mega Holding sonuçları ile sektörün öncüsü durumunda olan Avon, Amway ve Tupperware şirketleri arasında pazarlama stratejileri, üye hakları ve SWOT analizi başlıkları altında karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda; Mega Holding web sitesi ürününü çok katlı pazarlama yöntemi kullanarak Türkiye'de satışını yapan tek şirket olarak dikkat çekmektedir. Mega Holding ürün çeşitliliği, avantajlı indirimler sunma, iade, müşteri tatmin garantisi, reklam ve tanıtım ile şirket imajı ve bilinirliği açısından diğer 3 şirketin gerisinde kalırken; dağıtım ve iletim giderlerinin olmaması, basit ve anlaşılır kazanç planı ile erkek müşterilerin kazanılması açısından diğer şirketlere kıyasla daha avantajlı bir konumda olduğu görülmüştür. Müşteri segmenti stratejisini ağırlıklı olarak internet kullanımı yüksek gençlere ve web sitesi kullanımı zorunlu hale gelen ticari işletmelere yönelik kurgulaması satışların daha hacimli ve hızlı olmasını sağlayacaktır. Bu durum sürdürülebilir olduğu takdirde referans yolu ile firmanın distribütör ağını geliştireceği açıktır. Çalışma uygulama yapılan firmanın ürün gamındaki özgünlük ve stratejik boyutunun karşılaştırmalı olarak ele alınması açısından dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the strategies that can be implemented in multilevel marketing (an improved type of direct selling), and to find out the marketing strategies of senior managers and distributors of Mega Holding, which runs in Turkey. In this regard, this study tries to identify the development of multi-level marketing both in Turkey and the world, its working principles, strengths and weaknesses, member rights, and marketing strategies that can be followed in multi-level marketing. In the application and analysis section of the study, semi-structured interviews are carried out with 10 (ten) senior managers of Mega Holding. In order to analyse the interview records, discourse analysis is done, and deductions are made by interpreting the results table prepared based on the research findings. Afterwards, Mega Holding data collected from the table is compared to those of Avon, Amway and Tupperware, which are the leading companies of the market they operate in, in terms of marketing strategies, member rights and SWOT analysis. As a result of the research, Mega Holding web site stands out as the only company that sells its products in Turkey by using the multi-level marketing strategy. While Mega Holding falls behind the other 3 companies with respect to product diversity, offering favoured discounts, product return, customer satisfaction guarantee, promotion and advertising, and company image and recognition, it seems to have a favourable market position in relation to having no distribution and delivery costs, easy-to-understand- compensation plan and recruiting males. As for the target segmentation, focusing on teenagers who uses the internet mostly and business organizations, which legally have to run their own websites ensures more voluminous and faster sales. Therefore, making this situation sustainable will obviously develop the company's distribution network by using reference method. This study is worthy of the attention in that it comparatively handles the product lines of the studied company in terms of authenticity and strategic dimension.