İzmir ilinde ikamet eden Suriyeli göçmenlerin hızlı tüketim mallarını satın alma alışkanlıkları ve bir uygulama
Buying habits of Syiarn emigrants who live in İzmir for fast moving consumer goods and a field research
  1. Tez No: 535039
  2. Yazar: ABDULLAH YOUSEF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ NEJAT BİLGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Migration, Fast Moving Consumer Goods, Buying Habits, Syrian Migrants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı ile birlikte Suriyelilerin göç hareketlerini başlamıştır. Bu hareketler iç ve dış göç olarak değerlendirilmektedir. Göçmenlerin göç ettiği her yerde bazı faktörleri etkilemektedir. Türkiye'nin Suriye'ye yakın olması, kültür benzerliği ve dini açıdan herhangi bir farklılık olmaması ile beraber Türkiye yönetimi Suriyelilere verdikleri kolaylıklar, Suriyeli göçmenlerin ilk seçeneği olmuştur. Türkiye'ye geldiklerinden beri, Suriyeli göçmenler uyum sağlamaya çalışmaktadır. Her ailenin mutlaka aylık harcamalarında yer alan Hızlı Tüketim Malları, bu araştırmanın konu olmuştur. Özellikle Suriyeli göçmenlerin sayısı yüksek olması nedeniyle bu sektörde faaliyet gösteren firmalar için çok önemli bir potansiyel pazar değerini kazanmıştır. Bu araştırmada Suriyeli göçmenlerin, Hızlı Tüketim Mallarını temin ettikleri perakende kanalı, alışveriş yaptıkları yer, Hızlı Tüketim Mallarını satın alacak marketi seçme faktörleri, Suriyeli ürünlerine verdikleri önemi ve satın alma alışkanlıkları yer almaktadır. Araştırma İzmir 2018 yılında yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar 400 katılımcının verdiği yanıtlara göre yapılmıştır. Araştırmanın veri analizinde SPSS 22.00 programında bulunan T-Test ve One Way Anova testler kullanılmıştır. Anahtar Kelime: Göç, Hızlı Tüketim Malları, Satın Alma Alışkanlıkları, Suriyeli Göçmenler.
Özet (Çeviri)
Because of Syrian 2011 civil war, lots of Syrians was forced to leave the place they live and migrate. This migration action was either inside the country and international migrations. Each migrate wave has effects on the place the migrations moving to. Turkey has been Syrian migration's first destination because of close border, culture and religious simulations and Turkish government who applied easy politics in front of the coming Syrian migrants. Since they have been in Turkey, the Syrian migrants have been trying to adapt the Turkish culture. Fast Moving Consuming Goods is taking an important place of each family's monthly expenses because of this it became the title of this thesis. Specially with the high number for Syrian migrants which some producers in FMCG sector is evaluating it as a potential market. The FMCG markets when the Syrian migrants are buying their products, shopping time, the factors behind choosing a market, the importance given to the Syrian products and FMCG buying habits are taking place in this research. The thesis has been done in İzmir 2018. The data was collected from 400 Syrian migrants who lives in İzmir and analyzed using SPSS 22.00 (T-Test and One Way Anova).