Farklılıkların yönetimi ve örgütsel bağlılık: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde bir uygulama
Management of diversity and organizational loyalty: A case study at Karamanoğlu Mehmetbey Üniversity
- Tez No: 535063
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE PEKKÜÇÜKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Farklılık, Farklılıkların Yönetimi, Bağlılık, Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Diversity, Management of Differences, Loyalty, Organaization, Organizational Commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada bireylerin demografik özelliklerinin, farklılıkların yönetimi ve örgütsel bağlılık algılamaları üzerindeki etkisi, bireylerin farklılıkların yönetimi algılamaları ve farklılıkların yönetimi algılamalarının örgütsel bağlılıklarını etkileme düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde görev yapmakta olan idari personel oluşturmaktır. Verilere anket tekniği ile ulaşılmıştır. Buna göre katılımcıların demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, kamu görevinde toplam çalışma süresi ve şuan çalışılmakta olan örgütteki çalışma süresi) ile farklılıkların yönetimi algılamaları arasında anlamlı bir farklılaşma tespit edilememiştir. Katılımcıların demografik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasında yaş ve duygusal bağlılık ilişkisi haricinde anlamlı bir farklılaşma tespit edilememiştir. Katılımcılar arasında 51-61 yaş aralığında olanlarda ortalama (3,58) olarak bulunmuştur. Bunları sırası ile 40-50 yaş aralığı (3,33), 29-39 yaş aralığı (3,06) ve 18-28 yaş aralığı (2,91) izlemiştir. Katılımcıların farklılık algılamalarında“kişilik”unsuru ön plana çıkarken, farklılıkları“düşünce zenginliği”olarak görmüşlerdir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre katılımcıların farklılıkların yönetimi algılamaları devam bağlılıklarını %30,3 düzeyinde normatif bağlılıklarını 42,5 düzeyinde, duygusal bağlılıklarını %43,2 düzeyinde, örgütsel bağlılıklarını ise %48,2 düzeyinde etkilemektedir. Regresyon analizi sonuçlarına göre ise katılımcıların farklılıkların yönetimi algılamaları, örgütsel bağlılıklarının %23,3'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This document aim to explain the individuals' demographic characteristics, the differences management and effect on perception of organizational loyalty, the perception of individual differences management and determination level of effect on perception of organizational loyalty. The scope of this workshop consist of administrative personnel who works in Karamanoğlu Mehmetbey Üniversity. The data has been reached via survey. Accordingly, no difference has been detected between the individuals' demographic characteristics (gender, age, education, marital status, total working time in public office and total working time in current position) and perception of differences management. Any meaningful differences have not been detected between demographic characteristics of participants and the organizational loyalty, except the relation of age and emotional loyalty. Among participants the average has been found as (3,58) between 51-61 age. These are (3,33) between 40-50 age, (3,06) between 29-39, (2,91) between 18-28 age respectively. While personality fact is appreciated in the difference perceptions of participants, they see the differences as opinion diversity. According to result of correlation analysis, the participants' perception of differences management effects attendance loyalty as 30,3 %, normative loyalty as 42,5 %, emotional loyalty as 43,2 %, organizational loyalty as 48,2 %. According to the result of regression analysis the participants' perception of differences management explains 23,3 % of the organizational loyalty.