Konaklama işletmelerinde yeni bir yaklaşım nöroturizm: Yerli ve yabancı turist algısı üzerine bir araştırma
A neurotourism approach to hospitality operations: A study on domestic and foreign tourist perceptions
- Tez No: 535065
- Danışmanlar: PROF. DR. METE SEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Özel ilgi turizmi, tüketici davranışları, EEG (electroencephalography), nöroturizm, Special interest tourism, consumer behaviors, EEG (electroencephalography), neurotourism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
İçinde bulunulan çağda, turistleri belirli turizm türlerine yönlendirmek dışında onların zihinlerinde şekillenen asıl turizm algısını en doğru şekilde ortaya çıkartmak turizm pazarında lider konuma gelebilmek açısından önemli rol oynamaktadır. Turistler belirli bir turizm türünden ziyade özel ilgi alanlarına has turizm türlerine daha eğilimli olmakta bu durum da özel ilgi turizm türlerinin yoğun olduğu destinasyonların fazlasıyla tercih edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu bakış açısından yola çıkılarak araştırmanın amacı turistlerin zihinlerinde şekillenen asıl turizm algısını beyin görüntüleme yöntemi ile ortaya çıkararak, ülkenin özel ilgi turizm türleri kapsamı altında değerlendirilen tanıtım faaliyetlerinde ilgili kurum kuruluşlara yol göstermektir. Araştırmanın evreni 2018 yılında Antalya'da konaklayan Rus, Alman, Hollandalı ve yerli turist olarak belirlenmiştir. Araştırmada nöro görüntüleme tekniklerinden EEG (electroencephalography) yöntemi kullanılmış ve evren içerisinden alınan örneklem ile Antalya Alanya bölgesini ziyaret etmiş 10 Alman, 10 Rus, 10 Hollandalı ve 10 yerli turist olmak üzere toplamda 40 turiste uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde iki ayrı yöntemden yararlanılmıştır. Turistlerin sözlü ifade ettikleri özel ilgi turizm türü algılarını test etmek için nitel araştırma yöntemlerinden Nvivo 10 programı kullanılırken, zihinsel özel ilgi turizm türü algılarını ortaya çıkartmak için nöro görüntüleme tekniklerinden EEG analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılan bu iki analiz aşamasından sonra veriler birbiriyle karşılaştırılarak yorumlanmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present age, except leading the tourists to specific types of tourism, it is important to reveal true perception of tourism in their minds in becoming a leader in the tourism sector. Rather than focusing on specific types of tourism, tourists are more prone to ones that appealing their point of interest. It enables selection of destinations strongly addressing special interest types of tourism. From this point of view, the aim of this study is to reveal the true perception of tourism shaped in the minds of tourists by using brain imaging method, and to guide the related institutions in the promotional activities that are evaluated under the scope of the country's special interest tourism types. The sample of the research composes of Russian, German, Dutch as well as local tourists who stayed in Antalya in the year 2018. In this study, EEG (electroencephalography) method is used among neuro-imaging techniques and a total of 40 tourists; each group having 10 people. Two different methods were used to analyze the data. While Nvivo 10 program is used in order to test the perceptions of the tourists who expressed their interest verbally as the qualitative method, the EEG analysis method is used among neuro-imaging techniques to reveal the mental perceptions related to special types interest tourism. After these two steps of analysis, the qualitative and quantitative data are compared with each other and interpretations are made.