Bipolar membran elektrodiyaliz yöntemi ile evsel atık suların geri kazanımı
Recovery of domestic wastewater by bipolar membrane electrodialysis method
- Tez No: 535115
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: iyon değeşimi, Elektrodiyaliz, disalinasyon, nütrient giderilmesi geri kazanım membran teknoloji, ion-exchange, nutrients, removal & recovery, Membrane technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Arıtmadan önce atıksuyun deşarj edilmesi veya arıtılmamış evsel atıksuların sulama için yeniden kullanılması gibi uygulamalar uzun bir süre boyunca varlığını sürdürmüş olsa da, bu uygulamaların hem insan sağlığına hem de çevreye karşı riskli olduğu belirlenmiştir. Böylece ileri arıtma ve kaynak geri kazanımına ihtiyaç duyulmuş ve araştırmacılar bu ihtiyacı karşılamak için yeni teknolojiler geliştirmeyi hedeflemiştir. Bunun için önemli bir seçenek elektrodiyaliz kullanılmasıdır. Bu çalışmada, evsel atıksulardan tuz ve nütrient giderimi için elektrodiyaliz kullanıldı, ED, 0.456 EC değerindeki spesifik hedefine ulaşıldı. % 90 NO2-, NO3- ve % 62 PO43- oranında giderildi. Nütrient geri kazanımı için ED performansı, devamlı (süreklilik) koşullar altında, değerlendirildi ve 16 numune arıtıldıktan sonra 2.34 mg / l NO2-, 2.43 mg / l NO3- ve 3.21 mg / l PO43- olarak konsantre edilmiştir. Ayrıca bu koşullarda, deneyler tamamladıktan sonra sistemde 16 numune için istenen tuzluluğa ulaşmıştır. Bu çalışma boyunca, ED, numunelerin pH ve Voltaj değişimleri gibi çeşitli farklı çalışma koşullarına maruz bırakılmış ve bu çalışmadaki etkileri de ele alınmıştır. Genel olarak, ED'nin performansının optimum koşullar altında başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Ocak 2018, 60 sayfa.
Özet (Çeviri)
Practices such as discharge prior to treatment or re-use of untreated domestic wastewater for irrigation has been in existence for a long term throughout history however, these practices have been determined to be risky to both human health as well as the environment. The need for advanced treatment as well as resource recovery has driven researchers to come up with technologies that serve as an option towards attaining that goal. One option for this would be the use of electrodialysis for the removal of salinity and nutrients. In this study, ED was used for salinity and nutrient removal from municipal wastewaters the ED achieved the chosen target of a 0.456 EC and 90% removal of nutrients like NO2-, NO3-, and a 67% removal for PO43- was acquired. ED performance for nutrient recovery was also assessed under a flow-through (continues) set up and at the end of 16 samples, 2.34 mg/l of NO2-, 2.43mg/l of NO3-, and 3.21mg/l of PO43- was recovered. Moreover, at this set up the system achieved the desired salinity for all 16 samples before the experiments were concluded. Throughout this study, ED was subjected to a variety of different operating conditions such as pH changes of samples, Voltages, and their effect was also addressed in this study in general, ED's performance under optimum condition was proven to be successful. Jan 2018