Kısıtlar teorisi yaklaşımının yazılım geliştirme sürecine etkisi
The effect of constraints theory approach on the process of software development
- Tez No: 535114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SELİM SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Theory of Constraints, Weakest Link, Software Development, Lifecycle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kısıtlar teorisi, bir sistemin sorunlarını tespit ederek, kendine özgü süreçlerle bu problemlerin giderilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır. Organizasyonun en zayıf halkası kadar güçlü olduğunu savunan bu düşünce sistemi; mevcut gerçeklik ağaçlarıyla kısıtları belirleyip, bu kısıtların giderilmesi için Buharlaşan Bulut tekniğiyle çareler arar. Kısıtlar Gelecek Gerçeklik Ağacıyla giderilmekte ve istenilen durum tarif edilmektedir. Bulunan çarelerin nasıl uygulanacağı da geçiş ağaçlarıyla gösterilir. Yapılan çalışmanın amacı yazılım geliştirilirken karşılaşılan sorunların kısıtlar teorisi yöntemiyle tespit edilmesi, düzeltilmesi ve ortadan kaldırılmasının yol haritasını çizmektir. Bu tezin önemi teknik bir konu olan yazılım geliştirme süreçlerinde, sosyal bilimlerin araştırma konusu olan kısıtlar teorisini kullanarak her iki alanda çalışmalara köprü kurmaktır. Bu tez çalışmasında mevcut literatür taranarak ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Bu çerçevede ilgili kitap, makale ve tezler üzerinde“Doküman Analizi”yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçların farklı sektörlerdeki iş kollarında görevli ve ilgililere önemli ipuçları sağlayacağı beklenmektedir. Kısıtlar teorisinin amacı en zayıf halkayı bularak güçlendirmektir. Yazılımcı bir firma için satış sonrası ortaya çıkan yazılıma ilişkin sorunlar nedeniyle müşteri zihninde kötü imaj oluşabilir. Bu ise yazılım firmasına emek ve zaman kaybına neden olur. Diğer taraftan alıcı durumundaki müşteriler için de zaman ve para kaybı söz konusudur. Kısıtlar teorisi önleyici tedbirler alarak bu sorunları yazılımın müşteriye tesliminden önce tespit etmekte ve böylece firmanın güvenilirliğini artırmaktadır. Ayrıca kısıtlar teorisi sayesinde firmanın rekabet gücü büyük ölçüde artmakta; müşterinin zaman ve para kaybı önlenmektedir. Kısıtlar Teorisi, Zayıf Halka, Yazılım Geliştirme, Yazılım Yaşam Döngüsü, Tekirdağ
Özet (Çeviri)
The purpose of the theory of constraints is to detech and strengthen the weakest link. Due to the problems that arise after delivering the software to the customer in the software industry, the reliability of software companies is damaged. Therefore, the company's labor and time is wasted and the customer's resources are also inefficient. Due to the constraints theory, these problems are determined prior to the delivery of the software to the customer and by increasing the reliability and competitiveness of the software company to ensure that the resources of the customer are used as efficiently as possible. The theory of Constraints is an approachment which aims to solve with it's unique process by identifying the problems of a system. This system of thought which suggest that every organization is as strong as the weakest ; The symptoms related to current reality trees seek solutions with the Evaporating Cloud technique to overcome these constraints. Constraints are solved with the Future Reality Tree and the desired situation is described. How to apply the solutions is also shown by the transition trees. The aim of the study is to determine the road map of the problems encountered in software development by the method of constraints theory, correction and elimination. The importance of this thesis is to bridge the studies in both fields by using the theory of constraints, which is the subject of research in the social sciences, in the technical development process. In this thesis, current literature was searched and secondary sources were used. within this framework, the Document Analysis was made on the related books, articles and theses. It is expected that the results will provice important clues to people who has duties and responsiblities in different sectors. The purpose of the theory of constraints is to detech and strengthen the weakest link. Due to the problems that arise after delivering the software to the customer in the software industry, the reliability of software companies is damaged. Therefore, the company's labor and time is wasted and the customer's resources are also inefficient. Due to the constraints theory, these problems are determined prior to the delivery of the software to the customer and by increasing the reliability and competitiveness of the software company to ensure that the resources of the customer are used as efficiently as possible.