Vücut kitle indeksi 45 KG/M2 ve üzeri olan hastalarda preoperatif hava yolu değerlendirme testleri ve antropometrik ölçümler ile videolaringoskopik orotrakeal entübasyon performansının korelasyonu
The correlation of the preoperative airway prediction tests and the anthropometric measurements with videolaryngoscopic orotracheal intubation performance in patients with body mass index 45KG/M2 and above
  1. Tez No: 535199
  2. Yazar: EMRE EMİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÜMÜŞ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, zor hava yolu, modifiye cormack lehane sınıflaması, antropometrik ölçümler, videolaringoskopi, Obesity, difficult airway, modified cormack lehane classification, anthropometric measurements, videolaryngoscopy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: : Bu prospektif çalışmada, elektif bariatrik cerrahi planlanmış, Vücut kitle indeksi (VKİ) ≥ 45 kg/m² olan hastalarda, yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, VKİ, mallampati sınıflaması, tiromental mesafe (TMM), sternomental mesafe (SMM), interinsizör mesafe (İİM), boyun, bel, kol ve göğüs çevresi ölçümlerinin videolaringoskopik olarak değerlendirilen Modifiye Cormack - Lehane Sınıflaması (MCLS) ile korelasyonu ve buna göre zor entübasyonu öngörmede sensitivite ve spesifiteleri değerlendirilmesi amaçlandı.. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.01.2018-01.01.2019 tarihleri arasında hastanemiz genel cerrahi kliniği tarafından VKİ ≥ 45 kg/m2 olup, elektif koşullarda bariatrik cerrahi geçirecek 121 hasta dahil edildi. Preoperatif dönemde hastaların yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, VKİ, mallampati sınıflaması, TMM, SMM, İİM, boyun, bel, kol ve göğüs çevresi ölçümleri kaydedildi. Tüm entübasyonlar videolaringoskopik olarak gerçekleştirildi. Entübasyon güçlüğü MCLS'na göre değerlendirilerek, MCLS I-IIa, zor entübasyon riski olmayan grup; MCLS IIb-III, zor entübasyon riski olan grup ve MCLS-IV, zor entübasyon olarak gruplandırıldı. Preoperatif değerlendirilen tüm parametrelerin MCLS ile korelasyonu ve bu parametrelerin MCLS'na göre entübasyon güçlüğünü öngörmede sensitivite ve spesifiteleri analiz edildi. Ayrıca entübasyon girişim sayıları ve süreleri de gruplar arasında kaydedilerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda, MCLS'na göre zor entübasyon riski olan 33 hasta tespit edildi. Malllampati sınıflaması, boyun, bel, göğüs çevresi ölçümleri ile MCLS arasında anlamlı korelasyon bulundu. Riskli grupta Mallampati sınıfı, bel, göğüs ve boyun çevresi ölçümleri anlamlı şekilde yüksekti. Mallampati sınıfı arttıkça zor entübasyon için riskli grupta olma durumu artarken, aynı zamanda boyun çevresi ≤ 41,5 cm, bel çevresi ≤ 153,5 cm ve göğüs çevresi ≤ 147,5 cm olan hastalarda riskli grupta olma durumu daha düşük olarak tespit edildi. Ayrıca zor entübasyon için riskli grupta, entübasyon girişim sayısı ve yardımcı ekipman kullanımı fazla iken, aynı zamanda entübasyon süresi de daha uzun bulundu. Sonuç: Obez olgularda zor hava yolu öngörüsü için, klasik hava yolu değerlendirme testlerinin yanında, boyun, göğüs ve bel çevresi ölçümlerinin de değerlendirilmesi ve bu ölçümler için bulduğumuz rakamsal değerlerin de dikkate alınmasının faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this prospective study, it is aimed to evaluate the correlation of age, gender, height, body weight, BMI, mallampati classification, thyromental distance, sternomental distance, interinsizer distance, neck, waist, arm and chest circumference measurements with Modified Cormack-Lehane Classification (MCLC) which is evaluated as videolaryngoscopy and accordingly to evaluate the sensitivity and specificity to predict the difficult intubation in patients with body mass index ≥ 45 kg/m² undergoing elective bariatric surgery. Materials and Methods: 121 patients who underwent bariatric surgery under elective conditions with BMI ≥ 45 kg /m2 were included in our study between 01.01.2018 and 01.01.2019. Age, gender, height, body weight, BMI, mallampati classification, thyromental distance, sternomental distance, interincisor distance, neck, waist, arm and chest circumference measurements were recorded in the preoperative period. All intubations were performed videolaryngoscopically. The intubation difficulty was evaluated according to MCLC and MCLC I-IIa, were grouped as no risk of difficult intubation; MCLC IIb-III; as the risk of difficult intubation and MCLC-IV, was grouped as difficult intubation. The correlation of all preoperative parameters with MCLC and the sensitivity and specificity of these parameters in predicting intubation difficulty according to MCLC were analyzed. In addition, the attempts of intubation and durations of intubation were recorded for each groups. Results: In our study, 33 patients with difficult intubation risk were detected according to MCLC. Significant correlation was found between the Malllampati classification, neck, waist, chest circumference measurements and MCLC. Mallampati class, waist, chest and neck circumference measurements were significantly higher in the risky group. As the Mallampati class increased, the risk of being in the risky group for difficult intubation increased, while the risk of being in the risky group was lower in patients with neck circumference ≤ 41.5 cm, waist circumference ≤ 153.5 cm and chest ≤ 147.5 cm. In addition, the attemps of intubation and the use of ancillary equipment were higher in the risky group for difficult intubation, while the duration of intubation was also longer. Conclusion: For difficult airway prediction in obese patients, in addition to classical airway assessment tests, we also think that it may be useful to evaluate neck, chest and waist circumference measurements and to take into account the numerical values we found for these measurements.