Impact of corporate governance on financial performance according to the International Finance Corporation (IFC) a study of financial banks in Erbil
Uluslararası Finans Kurumuna (IFC) göre şirket yönetiminin finansal performans üzerindeki etkisi Erbildeki (Irak) finansal bankalarla ilgili bir çalışma
- Tez No: 535207
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket Yönetimi, Finansal Performans, Adalet ve Eşitlik, Yönetim Kurulu, Sorumluluk ve Hesap Vermenin Finansal Boyutu, Müşteri Memnuniyeti, Corporate Governance, Financial Performance, Fairness and Equity, Board of Directors, Responsibility and Financial Dimension, Customer Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Erbildeki finansal bankaların yönetiminin finansal performans üzerindeki etkisini araştırmaktr. Çalışma özellikle, Erbildeki sirket yönetim boyutlarını ve finansal bankaların finansal performansını ele almaktadır. Her ne kadar hem izahlı hem de parametrik istatistikler kullanılsa da veriler, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon modelleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada Erbil'deki finansal bankaların finansal performansı ile şirket yönetimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte adalet ve eşitliğin diğer boyutları ile finansal performans arasında zayıf bir ilişki olduğu halde sorumluluk ve hesap verilebilirlik, yönetim kurulunun bağımsızlığı ile bankaların finansal performansı arasında güçlü pozitif bir ilişki vardır. Ayrıca, regresyon sonuçları istatistiksel olarak, şirket yönetiminin finansal performans üzerinde etkisinin olduğunu göstermektedir. Sorumluluk, hesap verilebilirlik ve yönetim kurulunun bağımsızlığı, finansal performans üzerinde en etkili değişkenler olduğu halde, adalet ve eşitliğin finansal performans üzerindeki etkisi bu üçüne göre en zayıftır. Dolayısıyla bu sonuçlar, şirket yönetiminin Erbil'deki finansal bankaların finansal performansı ve başarısı üzerinde güçlü bir etki oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study was to examine the effect of governance on the financial performance of financial banks in Erbil. Specifically, the study examined the corporate governance dimensions and the financial performance of financial banks in Erbil. However, both descriptive and parametric statistics used, while the data were analyzed using correlation multiple linear regression models. The study found a significant relationship between corporate governance and financial performance of the financial banks in Erbil. However, responsibility and accountability, the board of directors, and independence have strong positive correlations with the bank's financial performance. While fairness and equity have a weak correlation with financial performance, compare to other dimensions. Furthermore, the regression outcomes demonstrate that statistically, corporate governance has an impact on financial performance. While, responsibility and accountability, the board of directors, and independence achieved the most influential impacts on financial performance, and fairness and equity have the weakest impact on financial performance compared to the other three dimensions. Thus, these results indicated that indeed, corporate governance shows a powerful impact on the financial performance and prosperity of the financial banks in Erbil.