Güçlendirilmiş CEO'nun finansal performans üzerindeki etkisi
The effect of the entrenchment CEO on the financial performance
  1. Tez No: 363320
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇARKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY İLHAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetişim, Vekâlet teorisi, Temsil teorisi, Güçlendirilmiş CEO, Finansal performans, Corporate governance, Agency theory, Stewardship theory, Financial performance, Entrenchment CEO's
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın temel amacını, güçlendirilmiş CEO'ların firmaların finansal performansını ne yönde etkilediği sorusunu Türkiye bağlamında araştırmak ve Türk firmalarında vekâlet ya da temsil teorilerinden hangisinin daha baskın olduğunu belirlemek oluşturmaktadır. Bu amaca yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmada, vekâlet ve temsil teorileri göz önünde tutularak söz konusu ilişkinin var olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmaktadır. Sonuç olarak, literatürde incelenen birçok çalışmanın sonucuna göre CEO ikiliğinin CEO güçlendirmenin potansiyelini arttıran bir uygulama olarak ele alınmasına rağmen Türk firmaları üzerinde yaptığımız bu çalışmanın sonucu bu düşünceyi desteklememektedir. Çalışmanın sonucuna göre, Türk firmalarında ikilik ile firma performansı arasında vekâlet teorisi ile tutarlı bir biçimde negatif ilişki elde edilmiştir. Diğer bir ifadeyle, ikiliğin Türk firmalarının performansını olumsuz yönde etkilediği söylenebilmektedir. Literatürde CEO sahiplik oranının ve CEO hissedarlığının firma performansını arttırdığı yönündeki bulgular daha baskındır. Literatürü destekler biçimde çalışmanın sonucuna göre, Türk firmalarında CEO'nun hissedar olması durumunda ve CEO sahiplik oranı arttıkça firmaların finansal performanslarının da arttığı görülmektedir. Ayrıca, CEO'nun kurucu aileden ya da profesyonel yönetici olması durumlarının firma performansı üzerinde herhangi bir farklı etki yaratmadığı elde edilmiştir. Sonuçlar bütün olarak değerlendirildiğinde, Türkiye bağlamında CEO güçlendirme ile finansal performans arasındaki ilişkiyi açıklamada vekâlet teorisinin, temsil teorisine kıyasla, daha baskın olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to find out in what way entrenchment CEO's impact on the financial performance of firms within Turkey and to determine which one is more dominant, agency theory or stewardship theory. Thus, the research has been carried out for the purpose to determine the claimed relationship actually exists or not. As a result, according to the studies done in this field, even though CEO duality is accepted as the method that increases the potential of CEO, the result of this research including Turkish firms does not support this view. The study reveals that the relationship between the duality and the performance of Turkish firms proves to be negative. In other words, the impact of the duality on the performance of the Turkish firms may prove to be negative. The findings that support the view that CEO ownership ratio and CEO shareholding increase the performances of the firms are dominant. According to the research, when CEOs become the shareholder, the more the rate of CEO ownership increases the more the financial performances of the firms increase. Moreover, that CEO is a member of the founding family or a professional executive does not have a different impact upon the financial performances of the firms. The agency theory proves to be more influential compared to the stewardship theory in order to explain the relationship between CEO's reinforcement and financial performance within the Turkish context.