Kadın işgücüne katılımı ve ekonomik büyüme ilişkisinin u şekilli kadınlaştırma hipotezi ile incelenmesi: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için bir analiz
Analysis of the relationship between female labor force participation and economic growth with u-shaped feminisation hypothesis: An analysis for developed and developing countries
- Tez No: 535234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEN KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın işgücüne katılımı, ekonomik büyüme, u şekilli kadınlaştırma hipotezi, panel veri analizi, Female labor force participation, economic growth, u-shaped feminisation hypothesis, panel data analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kadınlar, bir toplumun ekonomik büyümesinde rol oynayan insan gücünün önemli bir parçasıdır. Aynı zamanda, yetenek ve işgücü açısından dünya potansiyelinin yarısını oluşturmaktadır. Kadınların işgücü piyasasına katılımını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda, kadınlar, işgücünde yetersiz bir şekilde temsil edilmektedir. Bu bağlamda, özellikle Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilgili eşitlik ve verimlilik, kapsayıcı ve eşit kalitede eğitim sağlamak, yaşam boyu öğrenme fırsatlarını teşvik etmek, cinsiyet eşitliğini sağlamak, tüm kadınları güçlendirmek, sürekli ekonomik büyümenin teşvik edilmesi politika oluşturma için istenen hedefler haline gelmiştir. Bu çalışmada kadın işgücüne katılım oranı ile ekonomik büyüme arasındaki U şekilli ilişkinin varlığı Dünya Bankası'nın 1996 ile 2017 yılları arasındaki döneme ait verileri kullanılarak 48 gelişmiş ülke grubu ve 46 gelişmekte olan ülke grubu için panel veri tahminleri ile kanıtlanmıştır. Söz konusu ilişkinin bağlantısını kurabilmek amacıyla yapılan tahminler sonucunda, her iki ülke grubu için U şekilli ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women are an important part of the manpower involved in the economic growth of a society. At the same time, it constitutes half of the world's potential in terms of talent and labor. There are many factors that influence females to enter the labour market. Women in most of the developing countries are underrepresented in the labour force. In this regard, the equity and efficiency related Sustainable Development Goals, in particular; ensuring inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities; achieving gender equality and empower all women; promoting sustained economic growth have become desirable goals and target for policy formulation. In this study, the presence of U shaped relationship between female labor force participation rate and economic growth is proven by panel data estimates for 48 developed countries and 46 developing countries using World Bank data set between 1996 and 2017. As a result of estimations, made in order to establish the connection, the existence of a U-shaped relationship for both groups of countries was determined.