Farklı güncel biyomateryaller ile doldurulan yapay rezorptif defektlere sahip kök kanallarında; ph değişiklikleri, kalsiyum iyon salınımı ve kırılma direncinin incelenmesi
Evaluation of ph changes, calcium ion release and fracture resistance of teeth with artificial root resorptions and filled using different contemporary biomaterials
  1. Tez No: 535371
  2. Yazar: SEBAHAT ÖZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE TANALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kök rezorpsiyonları, biyoseramik kanal patı, kalsiyum iyon salınımı, kök kırıkları, root resorption, bioceramic root sealer, calcium ion release, root fracture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Endodontik tedavinin esas amacı kök kanallarının vücuda uyumlu materyallerle doldurarak başarılı bir sonucun elde edebilmesidir. Fakat bazı olgularda, yapılan tedavilerde başarısızlıklar gözlenmektedir. Bu çalışmada, yeni geliştirilen biyoseramik içerikli kanal patları ve klinikte sık kullanılan rezin esaslı kanal patları kullanılarak, yapay olarak hazırladığımız rezorptif defektlere sahip kök kanalları lateral kompaksiyon yöntemiyle doldurulup patların fiziksel özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 90 adet çekilmiş, tek köklü ve tek kanallı, insan üst keser dişleri kullanıldı. Bütün dişler, Protaper Next döner eğeleri kullanılarak şekillendirildi. Dişler, her biri 15 diş içeren 6 gruba ayrıldı. Kök kanalları AH Plus, TotalFill BC Sealer, Gutta-Flow Bioseal, Endosequence BC sealer ve BioRoot RCS kanal patlarıyla soğuk lateral kompaksiyon yöntemi ile dolduruldu. Kontrol grubu olarak bir grup salin solüsyonu ile yıkanarak boş bırakıldı. Kanal dolumları tamamlanan dişler ağız ortamı ve klinik şartları yansıtabilmesi amacıyla 37 derecelik etüve yerleştirildi. 1.gün, 1.hafta, 2.hafta ve 1.ay sonunda, grupların pH değişiklikleri pH metre ile; kalsiyum iyon salınımları ise atomik absorpsiyon spektrometresi ile ölçüldü. 1.ay sonunda gruplarda bulunan örnekler 5mm lik kısımları dışarıda kalacak şekilde akrilik bloklara gömülerek Instron cihazında kırılma direnci ölçüldü. Bu çalışmada istatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır. Sonuç olarak, Endosequence BC Sealer patı tüm zaman aralıklarında pH değişimi ve kalsiyum iyon salınımı açısından, diğer gruplara oranla istatistiksel olarak anlamlı derece de yüksek çıkmıştır. AH Plus grubu ise kırılma direnci açısından 1.ay sonunda diğer gruplara oranla istatistiksel olara anlamlı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of endodontic treatment is to achieve a successful outcome by filling the root canals with biocompatible materials. However, some cases may still result in failure. The aim of this study was to investigate the pH levels and calcium ion release of contemporary bioceramic based sealers used in teeth with artificial resorptive defects. Ninety extracted single rooted human maxillary incisor teeth were used. The teeth were divided into 6 groups each containing 15 teeth. The root canals were filled with cold lateral compaction using AH Plus, TotalFill BC Sealer, Gutta-Flow Bioseal, Endosequence BC sealer and BioRoot RCS as sealers. The control group was left empty by irrigation with saline solution only. The experimental and control teeth were placed in an incubator at 37 degrees to simulate the oral environment and clinical conditions. The pH values and calcium ion release were measured at the end of 1st day, 1st week, 2nd week and 1st month using a pH meter and atomic absorption spectrometer. At the end of the 1st month, the samples in the groups were immersed in acrylic blocks exposing only a portion of 5 mm and the fracture resistance was measured by mounting the specimens on the Instron device. Statistical analysis was performed using the NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) package program. It was determined that Endosequence BC Sealer was statistically significantly higher than other groups in terms of pH change and calcium ion release at all time intervals. The AH Plus group was statistically significant at the end of the 1st month in terms of fracture resistance compared to the other groups.