Prematüre retinopatisi tedavisinde intravitreal anti-VEGF uygulamasının uzun dönem sonuçları
Long-term results of reti̇nopathy of premature cases treated wi̇th i̇ntravi̇treal anti̇-VEGF.
- Tez No: 535383
- Danışmanlar: PROF. DR. SOLMAZ AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, APROP, lazer fotokoagülasyon, bevacizumab, anti-VEGF, Prematurity retinopathy, APROP, laser photocoagulation, bevacizumab, anti-VEGF
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET AMAÇ: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği Prematüre Retinopatisi Birimi'nde prematüre retinopatisi nedeniyle intravitreal Bevacizumab (BVZ) uygulanan infantların tedavi sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Şubat 2009-Kasım 2017 tarihleri arasında prematüre retinopatisi tanısıyla intravitreal anti-VEGF ajan BVZ uygulanan infantların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Bu çalışmaya 92 infantın 166 gözü dahil edildi. 158 göze primer tedavi olarak intravitreal BVZ, 8 göze primer tedavi olarak diod lazer fotokoagülasyon (LFK) uygulanmıştı. BVZ monoterapisi uygulanan göz sayısı 123(%74,09), BVZ ve LFK uygulanan göz sayısı 37(%22,2),vitrektomi gerektiren göz sayısı 6 (%3,6) olmuştur. Primer tedavi olarak LFK uygulanan 5 infantın 8 gözünde regresyon olmadığı için ek tedavi olarak intravitreal BVZ yapıldı. 25 hastanın 47 gözünde APROP izlenmiş olup, 27 göze (%57,44) tek doz BVZ, 20 göze (%42,55) kombine tedavi uygulanmıştır. Çalışmamızda 166 gözün 121 (%72,89)'de BVZ monoterapisi ile başarılı sonuç elde edilmiş, % 96,38 oranında cerrahi tedaviye gerek kalmadan anatomik başarı elde edilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamız klasik PR olgularına kıyasla APROP olgularında ek olarak LFK gereksiniminin fazla olduğunu gösterdi. Ayrıca BVZ uygulanan olguların bir kısmında FFA'da periferde avasküler alanlar, vasküler sızıntı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To evaluate the treatment outcomes of intravitreal bevacizumab (BVZ) injection in infants with prematurity retinopathy who were treated in Department of Ophthalmology, Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine. Materials and Methods: The files of infants with prematurity retinopathy, who were treated with intravitreal anti-VEGF agent BVZ between February 2009 and November 2017 were studied retrospectively. Results: 166 eyes of 92 infants were enrolled in this study. 158 eyes were treated with intravitreal BVZ as primary treatment, 8 eyes were treated with diode laser photocoagulation (LPC) as primary treatment. The number of eyes treated with BVZ monotherapy was 123 (74,09%), the number of eyes treated with BVZ and LPC was 37 (22,2%), and the number of eyes requiring vitrectomy was 6 (3.6%). Intravitreal BVZ was performed as an adjunctive treatment because there was no regression in 8 eyes of 5 infants who were treated with LPC as a primary treatment. APROP was observed in 47 eyes of 25 patients, 27 eyes (57.44%) were treated with a single dose of BVZ, and 20 eyes (42.55%) received combined treatment. In our study, we achieved successful results in 121 (72.89%) of 166 eyes with BVZ monotherapy, and the percentage of anatomical success without surgical treatment was 98.3%. Conclusion: Our study showed that the LPC requirement was in excess of the APROP cases compared to the classic PR cases. In addition, some of the BVZ-treated cases had peripheral avascular areas, vascular leakage, hyperfluorescent lesions in FFA.