Türk sinemasında din olgusu
The religion phenomenon in Turkish cinema
- Tez No: 535517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ABUZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplum, Kültür, Din, Sinema, Sosyalizasyon, Society, Culture, Religion, Cinema, Socialization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, Türk sinemasının örnekleri üzerinden dinin uğradığı değişim ve dönüşümü ortaya koymak ve Türk sinemasında dinin birey, toplum ve kültür üzerine olası etkilerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda Türk sinema filmlerinde din olgusunun sosyokültürel etkileri sosyolojik açıdan ele alınmaya çalışılmıştır. Söz konusu araştırma, giriş kısmı hariç üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın giriş kısmında temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, toplumsal-kültürel bir olgu olarak Türk sineması ve sinema din ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde Türk sineması üzerinde etkili olan akımların konuya uygun olarak seçilen film örnekleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Türk sinemasında kullanılan dinin modern ve geleneksel hayatta yansıyan imajı ve bireyin toplumsallaşması üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Araştırma sonucunda yaşadığımız çağda sinemanın birey, aile, toplum ve din üzerinde küçümsenemez bir etkisinin olduğu, toplumun yapısı ve bireyler arası ilişkiler üzerinde de düzenleyici ve şekillendirici bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to reveal the change and transformation of religion through certain examples from Turkish cinema, and to examine probable effects of the religion in Turkish cinema on individual, society and culture. In this context, from a sociological perspective, it is aimed to discuss the socio-cultural background of the religion phenomenon in Turkish movies. This study consists of three chapters and an introduction part. In the introduction, basic concepts are clarified. In the first chapter, Turkish cinema as a social-cultural phenomenon and the relationship between cinema and religion are discussed. In the second chapter, certain movies, which have been selected in accordance with their plot's effect on some movements in Turkish cinema, are examined. In the third chapter, the effects of religion, as reflected in Turkish cinema, on modern and traditional life, and on socialization of individuals are discussed. In conclusion, it has been determined that cinema has a major influence on individual, family, society and religion, and that it has a regulatory and forming effect on the structure of the society and relations between individuals.