Bilgisayar destekli öğretim yazılımlarının eşitlik ve denklem konusunun öğretiminde akademik başarıya etkisi
Academic success effect in computer aided teaching software in equality and equation teaching
- Tez No: 535518
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim yazılımları, eşitlik ve denklem, Computer assisted instruction software, equation and equality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ortaokul yedinci sınıf matematik dersi müfredatında yer alan ''Eşitlik ve Denklem'' konusunun öğretiminde bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) yazılımlarının akademik başarıya etkisinin olup olmadığını araştırmak ve yedinci sınıf öğrencilerin BDÖ hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında bir devlet ortaokulunda eğitim gören 7. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı deneysel desenlerden eşleştirilmiş desen kullanılmıştır. Aynı zamanda yaptığımız çalışma nitel veriler ile desteklenmiştir. Rastgele seçilen üç sınıf arasından ikisi deney ve diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubundaki eğitim aktiviteleri bilgisayar destekli öğretim yazılımı ile kontrol grubunda ise mevcut öğretim yöntemine göre sürdürülmüştür. Uygulamadan bir hafta sonra, deney gruplarının her birinden seçilen dokuz öğrenci ile kişisel görüşmeler yapılmış ve bilgisayar destekli öğretim süreci ayrıntılı olarak incelenmiştir. Araştırmanın nicel verileri SPSS 24 yazılımı kullanılarak kovaryans analizi ile istatistiksel olarak yorumlanmıştır. Çalışmanın nitel verileri ise içerik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Bulgular: Nicel verilerin analizinden elde edilen sonuçlar deney ve kontrol gruplarının başarı düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Deney-1 ve deney-2 grupları arasında ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda bilgisayar destekli öğretim yazılımının öğrencilerin başarıları üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca, farklı başarı düzeylerinden oluşan gruplarda yer alan öğrenciler bilgisayar destekli öğretim ile çalışmanın keyifli olduğunu ve hem bilişsel hem de duygusal olarak kendilerini geliştirdiklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to investigate the effect of computer-aided teaching software on the student's academic success levels of 7th grade students of teaching equality and equation and to evaluate the opinions of the students about CAI. Method: The study was conducted in the academic year of 2017-2018 with the 7th grade students receiving education at a public secondary school. In the study, the matching-only design was used that it is quasi experimental design. At the same time, our study was supported by qualitative data. Among the tree classes that were selected randomly, two was determined as experimental group and the other as control group. The training activities in the experimental group were conducted with activities prepared according to computer aided teaching software and in the control group according to the current teaching method. One week after the application, nine interviews were conducted with each of the experimental groups and their computer aided teaching process was examined in detail. Quantitative data of the study were interpreted statistically with covariance analysis using the SPSS 24 software. On the other hand, Qualitative data of the study were analyzed with content analysis technique. Findings: The results acquired from the analysis of the quantitative data showed that there was a significant difference between the success levels of the experimental and control groups in favor of the experimental groups. Between experimental-1 and experimental-2 groups wasn't found significant difference. Conclusion: In consequence of the study, it was seen that computer-aided teaching software was a positive effect on the achievement of the students. In addition, the students in the groups of different levels of achievement stated that studying with computer-based instruction was enjoyable and that they improved themselves both cognitively and emotionally.