Evli çiftlerde, evlilik uyumu, cinsel yaşam doyumu ve yaşam doyumu arasında ki ilişkinin incelenmesi
The investigation of life satisfaction and marriage accordance and sexual life satisfacti̇on on marriage couples
  1. Tez No: 535555
  2. Yazar: İREM ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Cinsel Doyum, Yaşam Doyumu, Marriage Adjustment, Sexual Satisfaction, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmanın amacı evli bireylerin cinsel doyum, yaşam doyumu ve evlilik uyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin anlamlılığının incelenmesidir. Araştırmaya İstanbul ilinde yaşamakta olan 99 kadın ve 133 erkek olmak üzere toplam 232 evli birey katılmıştır. Araştırmanın verileri Evlilik Uyumu Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örnekler T-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda evli bireylerin cinsel doyum düzeylerinin cinsiyete, eğitim düzeyine, hane aylık gelir düzeyine, çalışma durumuna, çocuk sahibi olma durumuna, evlilik süresine, anne-babanın medeni durumuna, evliliği yapma biçimine, evlilik türüne ve yaşa göre anlamlı olarak farklılaştığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda evli bireylerin evlilik uyumu düzeylerinin evlilik süresine, çalışma durumuna, yaşa, cinsiyete ve hane aylık gelir düzeyine göre farklılık göstermez iken eğitim düzeyine, evlilik türüne, evliliği yapma biçimine, çocuk sahibi olma durumuna ve anne-babanın medeni durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda evli bireylerin yaşam doyumu düzeylerinin anne-babanın medeni durumuna, evliliği yapma biçimine, evlilik süresine ve yaşa göre farklılık göstermez iken cinsiyete, eğitim düzeyine, hane aylık gelir düzeyine, çalışma durumuna, çocuk sahibi olma durumuna ve evlilik türüne göre farklılaştığı belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre evlilik doyumu, yaşam doyumu ve cinse doyum arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the meaningfulness of the relationship between sexual satisfaction, life satisfaction and marital adjustment levels of married individuals. A total of 232 married people, 99 women and 133 men, who were living in Istanbul. The data collected by Martial Adjusment Scale, Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale and the Life Satisfaction Scale. Independent samples T-test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that the sexual satisfaction levels of married individuals do not differ according to age while it differs significantly according to gender, educational level, household income level, working status, child ownership status, marriage duration, marital status of parents, marriage type and marriage style. As a result of the research, it was determined that marital adjustment levels of married individuals do not differ according to age while it differs significantly according to gender, educational level, household income level, working status, child ownership status, marriage duration, marital status of parents, marriage type and marriage style. As a result of the research, it was determined that the level of life satisfaction of married individuals does not differ according to marital status of parrents, marriage type, marriage duration and age while it differs according to gender, educational level, household income level, working status, child ownership and marriage style. According to research findings, there is a significant relationship between marital adjustment, life satisfaction and sexual satisfaction. In addtion life satisfaction is predicted by marital adjustment and sexual satisfaction.