Plastik sektöründeki işletmelerde muhasebe organizasyonu ve örnek bir uygulama
Accounting organization in plastic sector enterprises and a sample application
- Tez No: 598769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN HİLAL YASLIDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Accounting, Accounting Organization, e-Transformation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Plastik üretimi yapan işletmelerde muhasebe organizasyonu ve örnek bir uygulama temalı bu tez çalışmasında, reel sektörde plastik üretimi yapan işletmelerde muhasebe sistem ve örgüt yapılarının oluşturulması, geliştirilmesi ve en uygun bir yöntemle sürdürülebilmesi için gerekli olan kıstasın belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma esnasında, işletmelerde oluşturulacak muhasebe organizasyonu çerçevesinde; iş ve işlem, malzeme ve donanım, personel, bilgisayarlı muhasebe programı, belge, defter, hesap planı, mali tablolar ve arşiv ile ilgili güncel mevzuata uyumlu organizasyonun kurulması için nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Muhasebe organizasyonunun kurulması ile ilgili gerekli inceleme, gözlem ve araştırmalar yapılarak muhasebe ile ilgili olarak sağlıklı bir organizasyonun kurulması için nelerin yapılması gerektiği üzerinde durularak konunun anlaşılması sağlanmıştır. Yasal Düzenlemeler çerçevesinde getirilen yeni kanunların muhasebe mesleğine etkileri ve geleceği hakkında yorumlarda bulunulacaktır. Muhasebe organizasyonu, tüm güncel yasal düzenlemelerle revize edilerek ele alınmış ve reel sektörün yaşadığı mali problemleri etkin bir şekilde muhasebe alanında üretilebilecek çözümlerle nasıl çözüleceği üzerine bilgiler sunulmuştur. Çağımız işletmelerinde ileri teknolojilerden faydalanmakla beraber bütünleşik organizasyonlara bağlı muhasebe uygulamaları ile web tabanlı muhasebe uygulamalarına geçilmiştir. Şuan bulut bilişiminden faydalanılmaktadır. Bu sebepten firmalar birçok farklı yazılımlar vasıtasıyla uygulamayı verimli ve doğru bir şekilde uygulayabilmektedirler. Söz konusu yazılımların e-Dönüşüm sürecindeki üstlendikleri rol; e-Fatura Çözümü, E-arşiv Çözümü ve e-Defter Çözümü, e-beyanname, e-arşiv, e-irsaliye uygulamaları kapsamında özellikle inceleme konusu yapılmıştır. Muhasebe Organizasyonu gelişimi, muhasebe işlemlerinin sağlıklı ve tertipli bir şekilde devam ettirilebilmesi ve bilgi akışının daha güvenilir, doğru ve kolay anlaşılır olmasını sağlamak maksadıyla yapılması gereken çalışmaları içinde bulunduran muhasebe organizasyonunu piyasa tabanlı ele alınmıştır. Ayrıca kuramsal bilginin yanı sıra ülkemiz güncel uygulama örneklerine ve uygulamaya yönelik istatistiki bilgilerine yer verilmiştir. Çalışma konusu olan muhasebe organizasyonu ve elektronik uygulamaların ülkemiz uygulamaları içerisinde yer alışından itibaren konu hakkında tebliğ ve makale çalışmaları ile güncellemeler izlenerek hazırlanmıştır. Tez çalışmasının daha iyi anlaşılması için reel sektörde plastik üretiminde bulunan kurumsal bir firmada muhasebe organizasyonunun her aşaması incelenip muhasebe organizasyonu ile ilgili eksiklikler ve çözüm önerileri belirtilmiştir. Anahtar Kelimler: Muhasebe, Muhasebe Organizasyonu, e-Dönüşüm
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the aim of this paper is to define the necessary criteria for creating and developing accounting systems and organizational structures in enterprises that produce plastic in the real sector. During the research, within the framework of the accounting organization to be established in the enterprises; It was emphasized that attention should be paid to the establishment of an organization in compliance with the current legislation on work and operations, materials and equipment, personnel, computerized accounting program, documents, notebooks, chart of accounts, financial statements and archives. The necessary analysis, observations and researches related to the establishment of the accounting organization were ensured that the subject was focused on what should be done in order to establish a healthy organization related to accounting. The effects of the new laws introduced in the legal regulations on the accounting profession and their future will be commented on. The accounting organization has been revised with all the current legal regulations, and information on how to solve the financial problems experienced by the real sector effectively with the solutions that can be produced in the accounting field is presented. In addition to utilizing advanced technologies in enterprises of our age, web-based accounting applications have been started with accounting applications linked to integrated organizations. Cloud computing is now being used. For this reason, companies can implement the application efficiently and accurately through much different software. The role of the software in the e-Transformation process; e-Invoice Solution, E-archive Solution and e-Ledger Solution, e-tax return, e-archive, e-dispatch applications within the scope of the application has been made in particular. For healthy accounting transactions and reliable information flows to be accurate and easy to understand require development of Accounting Organization which should be done in order to ensure the accounting organization involved in the market-based. In addition to theoretical knowledge, current practice examples and practical information of our country can be found in this study. The subject of the study includes accounting organization and electronic applications from the beginning of its implementation in our country where all of the article studies has been prepared with issues up-to-date. For a better understanding of the thesis study, every stage of the accounting organization is examined in a corporate firm which produces plastic in the real sector. Deficiencies related to the accounting organization, and solutions are stated.