The effect of different surface treatment on shear bond strength of veneering composite to implant based peek abutment
Farklı yüzey işlemlerinin polyeter-eter-keton alt yapı ile veneer kompozit arasındaki bağlanma dayanımına etkisi
- Tez No: 535786
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU BAL KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Polyether-ether-ketone, PEEK, Shear Strength, Composite Resin
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı yüzey işlemlerine tabi tutulmuş polyeter-eter-keton (PEEK) alt yapı ile veneer kompozit arasındaki bağlanma dayanımının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Yapılan çalışmada, 48 adet PEEK alt yapı bloğu hazırlandı. Uygulanan yüzey işlemlerine göre örnekler hiçbir yüzey işlemine maruz bırakılmadan kontrol grubu, 50μm alumina parikülleri ile kumlama yapılan grup, %98 sülfürik asit ile asitleme yapılan grup ve hem kumlama hem asit ile pürüzlendirme yapılan grup olmak üzere 4 gruba ayrıldı (n=12). Yüzey işlemi uygulanan her PEEK yüzeyine Visio.link adeziv ve GC Gradia veneer kompozit uygulandı. Bağlanma dayanımı üniversal test cihazı kullanılarak ölçüldü ve verilerin analizi için One-way ANOVA ve Tukey's test kullanıldı. Bulgular: Polyeter-eter-keton (PEEK) yüzeyi ile veneer kompozitin ortalama bağlanma dayanımı değerleri kontrol grubunda 5.39±1.36 MPa, kumlamada 6.43±1.05 MPa, asit ile pürüzlendirmede 13.43±1.42 MPa ve kumlama ve asit ile pürüzlendirmede 11.72±1.69 MPa olarak tespit edilmiştir. Asit ile pürüzlendirme yapılan yüzeylerde ortalama bağlanma dayanımı diğer yüzeylere oranla en yüksek bulunmuştur (p 0.05). Sonuç: Polyeter-eter-keton (PEEK) alt yapı materyaline uygulanan farklı yüzey işlemlerinin veneer kompozit ile PEEK arasındaki bağlanma dayanımına etkili olduğu bulunmuştur. Yüzey işlemlerinden sülfürik asit ile pürüzlendirme yapılan yüzeylere bağlanma dayınımı en yüksek tespit edilmiştir. En düşük bağlanma dayanımını ise kontrol grubu göstermiştir. Anahtar Kelimelar: Polyeter-eter-ketone (PEEK), komozit, bağlanma dayınımı
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to assess the effect of different surface treatment methods on the shear bond strength of the veneering composite to polyether-ether-ketone (PEEK) core material. Materials and Methods: In this in-vitro study, 48 PEEK discs were fabricated, polished with silicon carbide abrasive paper and divided into four surface treatment groups (n=12), namely air-abrasion with 50μm alumina particles at 2MPa pressure for 10 seconds, air- abrasion plus sulfuric acid etching, 98% sulfuric acid etching for one minute and no surface treatment control group. Visio.link adhesive with GC Gradia veneering composite was applied on PEEK surfaces and light-cured. Shear bond strength was measured using a universal testing machine and the data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey's test. Results: The mean ± standard deviation (SD) values of the shear bond strength of the veneering composite to PEEK surfaces were 5.39±1.36 MPa in the control group, 6.43±1.05 MPa for air-abrasion, 13.43±1.42 MPa for sulfuric acid etching, and 11.72±1.69 MPa for air-abrasion plus sulfuric acid etching. The shear bond strength averages of the sulfuric acid group were significantly higher than the other three groups (p 0.05). Conclusion: Different surface treatments that were applied on PEEK framework were found to be effective on the bond strength between veneering composite and PEEK core material. Sulfuric acid etching group has the highest bonding strength and the control group has lowest bonding strength. The difference between the air-abrasion group and the control group was not statistically significant. The sulfuric acid etching and combination of air-abrasion and acid etching were suggested to be the optimal surface treatment to improve adhesion between PEEK and the resin composite.