In-vitro evaluation of the effect of two surface treatment techniques and three adhesive systems on the shear bond strength of aged composite resin repair
İki değişik yüzey hazırlığı ve üç farklı adeziv sistem uygulamasının yaşlandırılmış kompozitlerde yapılan tamir işleminin makas kuvvetlere karşı dayanımının in vitro incelenmesi
- Tez No: 535801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KAĞAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, adeziv sistemler, kompozit tamiri, Yüzey Hazɪrlɪğɪ
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmanın amacı: İki değişik yüzey hazırlama ve üç farklı adeziv sistem kullanılarak, yaşlandırılmış kompozitlerde yapılan tamir işleminin, makas kuvvetlere karşı gösterdiği dayanımın in vitro olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 90 adet 8 mm çapında 4,5 mm yüksekliğinde silindirik kompozit (Estilete Sigma Quick) bloklar şeffaf kalıp yardımı ile hazırlandı. Hazırlanan örnekler, 2500 gritlik silikon karbid zımpara kağıtları ile zımparalanıp 24 saat distile suda bekletildikten sonra 10000 termosiklus döngü süresiyle yaşlandırma işlemine tabii tutuldu. Yaşlandırma işlemi tamamlandıktan sonra, yüzey hazırlama şekline göre örnekler önce iki gruba (yüzeyin mekanik olarak elmas aşındırıcı ile hazırlandığı ve air abrazyon ile hazırlandığı), ardından da uygulan adezivin türüne ve uygulama şekline göre beş alt gruba ayrıldı. Yüzey pürüzlendirme işlemi elmas aşındırıcı ya da air abrazyon (50 µm alüminyum oksit püskürtülmesi) ile yapıldıktan ve farklı adezivler değişik şekillerde hazırlanan yüzeylere uygulandıktan sonra 2 mm çapında 2 mm yüksekliğinde şeffaf kalıp yardımıyla kompozit uygulanarak tamir işlemi gerçekleştirildi. Hazırlanan örnekler 24 saat distile su içinde bekletilip Universal Test Cihazı'na bağlanarak makas kuvvetlere dayanım testine tabii tutuldu. MPa olarak elde edilen bağlanma dayanımı verileri istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışma sonuçlarına baktığımızda, en iyi bağlanma değerlerini yüzey hazırlığının elmas aşındırıcılar kullanılarak mekanik pürüzlendirme yapılmış ve Universal Adhesive uygulanmış grupta (16,5 ± 0,79 MPa) elde edilmiştir. Elmas aşındırıcı ile yapılan mekanik pürüzlendirmeden sonra self – etch adhesive uygulanmış grupta ise 15,91 ± 1,15 MPa lık bir bağlanma görülmüştür. Yüzeyin, hem mekanik hem de air abrazyon ile pürüzlendirildiği ve iki basamaklı total etch sisteminin kullanıldığı gruplarda daha düşük bağlanma değerleri elde edilmiştir. Sonuç: Elmas aşındırıcılar ile mekanik pürüzlendirme yapılan gruplarda, yüzey hazırlığının air abrazyon ile yapıldığı gruplara göre daha yüksek bağlanma değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of study: this study assessed the influence of two surface treatment techniques with three different adhesive system on the shear bond strength of repaired aged composite resins. Materials and methods: Ninety composite cylindrical shaped specimens (8mm × 4.5mm) were fabricated from Estilete Sigma Quick shade A2 composite in transparent Teflon mold, polished with 2500 grit carbide paper and kept in distilled water for 24 hours. Subsequently, the samples were aged with thermocycling for 10,000 cycle. Then, the specimens were separated into two main group in relation to surface treatment (each group of 45 samples); diamond bur treatment and air abrasion with 50µ aluminum oxide then each group divided according to the adhesive system with different application protocol into five subgroups (N = 9); total-etch two-step adper single bond 2, self-etch two-step SE clearfill bond and universal G-perimo bond. Following the application of bonding agents, the sample repaired with the same composite type and shade. The initial shear bond strength was measured, and finally values were statistically analyzed.