Toprakta bazı besin elementlerinin gölgeleme ve gübrelemeye bağlı değişimi
Following change and fertilization of some nutrient elements in soil
  1. Tez No: 535807
  2. Yazar: SAYED MOQADAS SHARAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ SEVİNÇ KRAVKAZ KUŞCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak besin maddeleri, gölge koşulları, Lavandula angustifolia, Soil nutrients, shadow conditions, Lavandula angustifolia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Danışman: Dr.Öğr.Üyesi İnci Sevinç KRAVKAZ KUŞCU Toprak, temelde bitki gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Bitki gelişimini hızlandırmak ve ürün artışını sağlamak amacıyla en çok uygulanan yöntem topraktaki besin maddelerinin artırılması yani gübrelemedir. Gübreleme topraktaki pek çok besin elementinin hızlı bir şekilde toprağa karışmasını ve toprak bileşiminin değişmesini sağlar. Bitki büyüme hızını ve verimliliğini etkileyen bir diğer faktör de gölgelemedir. Gölge koşulları bitkinin ışık alma miktarını değiştirir ve bitki fotosentez hızını doğrudan etkiler. Bunun yanında gölgeleme toprağa uygulanan gübrelerin ayrışma ve toprağa karışma hızını etkilediği gibi ayrıca toprağın nem içeriğini de doğrudan etkiler. Bu çalışmada, farklı gölge koşullarında yetiştirilen ve farklı gübreler ile gübrelenen lavanta (Lavandula angustifolia) bireylerinde topraktaki besin elementi değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan lavanta bitkisi kurak alanlara uyum sağlaması, toprak bakımından kanaatkâr olması, önemli ve gelir getirici tıbbi aromatik bir bitki olması sebebiyle seçilmiştir. Çalışma sonucunda gölgelemenin tuz, karbon, fosfor, azot ve potasyumu, gübrelemenin ise fosfor, azot, potasyum, karbon ve tuzu istatistiki olarak en az %95 güven düzeyinde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Soil is in essence one of the most important factors affecting plant growth. In order to accelerate plant growth and soil productivity, the most applied method is soil fertilization. Fertilization ensures that many nutrients in the soil are rapidly mixed into the soil and that the soil composition changes. Another major factor that affects the plant growth and productivity is shading. Shading conditions and light exposure directly influence the speed of photosynthesis. In addition to this, shading has impacts on the rate of soil decomposition, soil-litter mixing and the moisture content of the soil. The rate of decomposition of the fertilizers in the soil and hence the degree of mixing to soil varies depending on the climatic factors. One of those factors is the shading condition of soil. The aim of this study was to determine the nutrient change in soil in lavender (Lavandula angustifolia) individuals, which were grown in different shade conditions and fertilized with different fertilizers. The lavender plant used as object of this study was chosen because of its adaptation to arid areas and its significant importance as medical aromatic plant.