The analysis of the structural similarity of some antidepressants and anti-inflammatory molecules
Bazı antidepresan ve antienflamatuvar moleküllerin yapı benzerliklerinin tayini
  1. Tez No: 535885
  2. Yazar: SARAH ARDAM ABDULQADER ALRADHWANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ESRA ÖNEN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: antidepresan, antienflamatuvar, yapı, benzerlik, komorbid hastalık, antidepressant, anti-inflammatory, structure, similarity, comorbid diseases
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde birçok çalışma depresyon ile enflamasyon hastalıklarını ilişkilendirmekte ve bu bağlantının temelini oluşturan mekanizmaları aydınlatmaktadır. Ayrıca aynı anda seyredebilen bu iki hastalığın tedavi stratejilerinde antienflamatuvar (AI) ve antidepresan (AD) moleküllerinin beraber kullanılması da önerilmektedir. Ancak, bildiğimiz kadarıyla, bu iki hastalığın tedavisinde kullanılan bileşiklerin yapılarının benzerliğini araştıran bir çalışma henüz gerçekleştirilmemiştir. Bu nedenle, bu çalışma AI ve AD bileşiklerinin yapı benzerliklerinin bilgisayar ortamında araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmada kullanılacak yapılar Clarivates Analytics veritabanı (Web of Science) 2008-2017 aralığında taranarak elde edilmiştir. Elde edilen yapıların benzerlikleri önce manüel olarak daha sonra da bilgisayar ortamında cosine ve Tanimoto katsayıları hesaplanarak belirlenmiştir. Çalışma yapısal benzerlik gösteren birçok molekül ortaya çıkarmış ve bunlardan özellikle ikisinin olduça yakın yapıda olduklarını saptamıştır. Benzer bulunan yapılar KMUP-1 olarak da bilinen 7-{2-[4-(2-klorofenil)piperazin-1-il]butil}-1,3-dimetilpürin-2,6-dion (AI8) ve 7-{4-[4-(3-klorofenil)piperazin-1-il]butil}-1,3-dimetilpürin-2,6-diondur (AD10) 96% benzerlik gösterdi. Çalışma ayrıca AD16 ve AD17 kumarin türevlerinin de AI12 türeviyle %80 oranında yapı benzerliği gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Currently many studies link depression to inflammation and mechanism that underlie this connection are being elucidated. Also new treatment strategies for these comorbid diseases that combine the use of antidepressants (AD) with anti-inflammatory agents (AI) are being suggested. However, to the best of our knowledge, no study yet investigated the structural similarity of the compounds used to treat these two diseases. Thus, in this study we examined whether there is any structural similarity between AD and AI molecules in silico. We gathered from the literature the AI and AD derivatives using Clarivates Analytics database (Web of Science) and we covered the period from 2008-2017. Then we did a manual search and obtained the most similar structures. In order to be able to discuss our results we also used computational methods and measured the similarity of the compounds using the cosine and Tanimoto similarity coefficients. By this method, we found 12 similar structures two of these, which are 7-{2-[4-(2-chlorophenyl)piperazin-1-yl]ethyl}-1,3-dimethylpurine-2,6-dione known as (KMUP-1) (AI8), and 7-{4-[4-(3-chlorophenyl)piperazin-1-yl]butyl}-1,3-dimethylpurine-2,6-dione (AD10), their similarity was 96%. We found also that the coumarin derivatives AD16 and AD17 are 80% similar to the compound AI12.