Ratlarda siyatik sinir anastomozu sonrası pulse radyofrekans uygulamasının sinir iyileşmesi üzerine etkisinin fonksiyonel ve histolojik olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 535886
  2. Yazar: UĞUR ÖMER BAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pulse Radyo Frekans, Periferik sinir hasarı, Sinir rejenerasyonu, Pulse Radio Frequency, Peripheral Nevre Damage, Nerve Regeneration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada ratlarda siyatik sinir kesisi ile deneysel olarak oluşturulan sinir hasarı sonrası PRF uygulamasının, rejenerasyona olan etkisinin histomorfolojik ve fonksiyonel olarak aydınlatılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Deneysel olarak planlanan araştırmada 40 adet Sprague-Dawley cinsi erkek rat kullanılmıştır. Ratların hepsine siyatik sinir kesisi ve sonrasında anastomoz yapılmıştır. 20 adet rat kontrol grubu olarak ayrılmış, kalan 20 adet rata ise her gün 42 0C 120 saniye PRF uygulanmıştır (PRF grubu). Gruplar 15 ve 30 günlerde sakrifiye edilmek üzere 2 alt gruba daha ayrılmıştır. Kontrol ve PRF gruplarının alt gruplarındaki ratlara 1'er hafta arayla (1.-2.-3.-4.hafta) siyatik sinirin duyusal ve motor fonksiyonu değerlendirmek için siyatik fonksiyonel indeks (SFİ) bakılmıştır. Kontrol ve PRF gruplarının her hafta hesaplanan SFİ sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. On beşinci ve 30. günlerde ratlar siyatik sinir anastomoz bölgesinden doku örneği alındıktan sonra sakrifiye edilmiştir. Alınan sinir dokusu örnekleri ışık ve elektron mikroskobunda incelenecek şekilde laboratuvarlara ulaştırılmıştır. Kontrol ve PRF gruplarının mikroskobik bulguları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Histolojik açıdan ışık mikroskobisinde, PRF ve kontrol gruplarının akson çapları göz önüne alınarak karşılaştırıldığında PRF grubunda akson çapındaki artış anlamlı kabul edildi ( 5.95 µm - 4.50 µm). Grupların akson sayıları karşılaştırmasında da PRF grubunun kontrol grubuna göre akson sayısındaki artış anlamlı olarak değerlendirildi (2.60 µm – 2.86 µm) (p˂ 0.001). Elektron miksroskobisi incelemelerinde de daha ayrıntılı olarak myelinli, myelinsiz sinir kılıfları, hücre çekirdekleri, schwann hücreleri, kollajen lifleri ayrıntılı olarak incelendi ve PRF grubunda sinir iyileşmesini artıran pozitif bulgular gözlendi. Fonksiyonel olarak ise PRF ve kontrol gruplarında haftalık bakılan SFİ' leri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Son yıllarda çeşitli alanlarda kullanımı artan PRF uygulamasının sinir iyileşmesi üzerine histomorfolojik ve fonksiyonel etkisini araştırdığımız bu çalışmada histolojik olarak sinir iyileşmesine PRF' in pozitif etkisinin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is histomorphological and functional evaluation of pulse radio frequency application effect on regeneration of experimentally damaged sciatic nevre. Materials and methods: Randomized control study was done, after obtaining the ethics committee approval. Forty male species of Sprague-Dawley rats were used in the study. Sciatic nevre cut and thereafter anastomosis were performed in all the rats. 20 rats were in a control group. Pulse radio frequency application at 420C level, within 120 seconds was performed on the rest of the 20 rats. According to sacrification of rats, both groups were divided into two subgroups on days 15 and 30. Sciatic Functional Index (SFI) was estimated in the second subgroups of control and PRF groups with one week interval for the evaluation of sensory and motor function of sciatic nevre. SFI results of control and PRF groups were statistically compared. After obtaining tissue biopsy from the anastomosis part of Sciatic nevre, rats were sacrificed on days 15 and 30. Nerve tissue samples were sent to histological laboratory for the evaluation under electron and light microscopes. Results: Histological view under the light microscope showed that, the axon diameters on day 15 was larger in control group rather than in PRF group ( 5.95 µm - 4.50 µm), however, on the evaluation of day 30, this number was higher in PRF group (2.60 µm – 2.86 µm) ( p ˂ 0.001). Evaluation of axon number on day 30 revealed that PRF group had more number than control group. Electron microscope examination revealed that, myelinated and non-myelinated nerve sheaths were more regular; nucleus structure of schwan cells were more preserved; mitochondrial damage was less; fibroblast and collagen fibers extensions were smoother in PRF group in comparison with control group. Weekly statistical estimation of SFI showed no significant difference in both groups. Conclusion: In a study researching the histomorphological and functional effects of PRF application on nerve recovery discovered positive effect of PRF on nevre healing.