İrinotekan'ın testis üzerine yan etkilerine karşı curcumin'in etkisi
The effect of curcumin on the side effects of irinotecan on testis
- Tez No: 535944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: İrinotekan, Testis, Curcumin, Rat, SN-38, Irinotecan, Testis, Curcumin, Rat, SN-38
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş: İrinotekan, camptothecin isimli alkaloidin semisentetik, suda eriyebilen bir türevi olan topoizomeraz I grubu antineoplastik ilaçtır ve karboksiesteraz tarafından aktif metaboliti olan SN-38 isimli maddeye dönüştürülür. Curcumin, hint safranı kökünden üretilen, gıda maddelerinde renklendirici ve baharat olarak kullanılan polifenol bir bileşiktir. Bu çalışma irinotekan maddesinin testis üzerine yan etkilerini göstermek ve bu etkilere karşı curcumin maddesinin koruyucu etkilerini göstermek amacıyla planlandı. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 40 adet Sprauge-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. (n=10). Gruplar; Kontrol, IR, IR + Cur, Cur. Biyokimyasal değerlendirme olarak hücrenin antioksidan düzeyini değerlendirebilmek için TBARS ve antioksidan enzimlerin seviyeleri (SOD, CAT, GSH, GPx) ölçüldü. Histolojik değerlendirmeler için dokulara rutin doku takip işlemleri uygulandı ve doku örnekleri parafin bloklar içine gömüldü. Hazırlanan bloklardan 5 µm kalınlığında kesitler alındı. Histolojik olarak ışık mikroskobik değerlendirme için Hematoksilen-Eozin (H-E) boyama yöntemi, immunohistokimyasal değerlendirme için ise Kaspaz-3 boyama yöntemleri kullanıldı. Kesitler, Leica DFC 280 Işık mikroskobu ve Leica Q Win Görüntü Analiz sistemi kullanılarak incelendi ve fotoğraflandı. Bulgular: Kontrol ve Curcumin grubunu oluşturan sıçanların testisten alınan doku örneklerinin ışık mikroskobik olarak incelemesinde normal histolojik görünümde olduğu görüldü. İR grubunda ise tunika albuginea tabakasında vasküler konjesyon, tübüler dejenerasyon ve interstisyel alanda vasküler konjesyon, ödem ve vakuolizasyon, seminifer tübülde lümene dökülmüş hücreler, seminifer tübül epitelinde bölünmenin herhangi bir evresinde duraksamış hücreler olduğu gözlendi. İR + Cur grubunu oluşturan sıçan testis örneklerinin ışık mikroskobik incelemelerinde histopatolojik hasarın belirgin derecede azaldığı gözlendi. Biyokimyasal olarak da IR grubunda TBARS düzeyinin kontrol ve diğer tüm gruplara göre anlamlı düzeyde arttığı tespit edildi. Curcumin tedavisinin IR'ın neden olduğu TBARS artışını anlamlı düzeyde azalttığı ve IR+Cur grubundaki TBARS düzeyinin kontrol grubunun değerlerine yaklaştığı belirlendi. IR tedavisinin GSH, SOD, GPx ve CAT düzeylerinde önemli düzeyde azalmaya neden olduğu tespit edildi. Ancak Cur uygulamasının GSH ve SOD düzeylerinde irinotekana bağlı olan azalmayı normal değerlere yaklaştırdığı belirlendi. Bununla birlikte aynı grupta CAT ve GPx düzeylerinde de rakamsal bir artış gözlenmiştir. Sonuç: İrinotekan'ın testis üzerine toksik etkileri olduğu ve curcumin ile bu yan etkilerde önemli derece azalma olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Irinotecan is a semisynthetic, water-soluble derivative of the alkaloid named camptothecin, which is a topoisomerase I group antineoplastic drug and is converted into the active metabolite SN-38 by carboxyesterase. Curcumin is a polyphenol compound, which is produced from indian saffron root, used as coloring and spice in foodstuffs. This study was planned to show the side effects of irinotecan substance on testis and to show the protective effects of curcumin against these effects. Material and Method: 40 Sprauge-Dawley rats were used in our study. (N = 10). Groups; Control, IR, IR + Cur, Cur. The levels of TBARS and antioxidant enzymes (SOD, CAT, GSH, GPx) were measured in order to evaluate the cell's antioxidant level by biochemical evaluation. For histological evaluations, tissues were followed by routine tissue follow-up and tissue samples were embedded in paraffin blocks. 5 µm thick sections were taken from the prepared blocks. Hematoxylin-Eosin (H-E) staining method was used for light microscopical evaluation and Caspase-3 staining methods were used for immunohistochemical evaluation. Sections were examined and photographed using the Leica DFC 280 Light microscope and the Leica Q Win Image Analysis system. Results: The control and curcumin group of the rats in the testis taken from the light microscopic examination of tissue samples were normal histological appearance. In the IR group, vascular congestion in the tunica albuginea layer, tubular degeneration and vascular congestion in the interstitial area, edema and vacuolization, cells cast into the lumen in the seminiferous tubule, and cells in the seminiferous tubule were found to be hesitated at any stage of the division. Histopathological damage was significantly reduced in light microscopic examination of rat testis samples forming IR + Cur group. Biochemically, TBARS level was significantly increased in IR group compared to all other groups. It was determined that Curcumin treatment significantly decreased TBARS increase caused by IR and TBARS level in IR + Cur group approached the values of control group. IR therapy was found to cause significant decrease in GSH, SOD, GPx and CAT levels. However, it was determined that Cur application brought the decrease in GSH and SOD levels to normal values due to irinotecan. However, CAT and GPx levels also increased in the same group. Conclusion: It has been observed that irinotecan has toxic effects on testis and a significant decrease in these side effects with curcumin.