A Finite element solution of the navier-stokes equations for toe symmetric, viscous, incom pressible flow around a circular cylinder
- Tez No: 5360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindir etrafındaki akış, sonlu öğeler yöntemi, Navier- Stokes eşitlikleri. -vı, Flow past a circular cylinder, Finite Element method, Navier Stokes equations -IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET NAVIER-STOKES EŞİTLİKLERİNİN BİR DAİRESEL SİLİNDİR ETRAFINDAKİ SİMETRİK, AKIŞMAZ VE SIKIŞTIRILAMAYAN AKIŞ İÇİN SONLU Ö?ELERLE ÇÖZÜMÜ Paksoy, Metin Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.M. Haluk Aksel Ocak 1989, 93 sayfa Bu çalışmada, bir dairesel silindir etrafındaki simetrik, akışmaz ve sıkıştırılamayan akış incelenmiştir. Zamana bağlı çevrimi taşımım eşitliklerinin sayısal çözümü sonlu öğeler yöntemi ile elde edilmiştir. Uzay boyutundaki ayırma doğrusal, üçgen eşdeğiştiren öğeler ile yapılırken, zaman boyutundaki ayırma için kurbağa sıçraması yolu ile tümlev yöntemi kullanılmıştır. Ardışık yineleme işlemi irdelenen akışın daba önce bilinen bir sayısal çözümü ile başlatılmaktadır. Reynolds sayısı değiştirildiğinde sayısal çözüm bir kararlı durumdan başka bir kararlı duruma ilerler. Çözüm paramelrelerindefcî değişim ardışık yinelemeler boyunca azalıp belirli bir sınırın altında kaldığında sayısal çözümün yakınsadığı varsayılmıştır. Sayısal çözümler değişik Reynolds sayılan ve başlangıç koşulları için elde edilmiştir. Daha sonra sayısal çözümler simetrik düzlemde akış yüzeyleri ve -v-çevrinti eğrileri şeklinde verilmiş ve meydana gelen akıştaki çeşitli parametrelerin Reynolds sayısıyla etkileşimi incelenmiştir. Sayısal çözümler daha önceki deneysel ve sayısal çalışmalarla karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT SOLUTION OF THE NAVIER-STOKES EQUATIONS FOR THE SYMMETRIC, VISCOUS, INCOMPRESSIBLE FLOW AROUND A CIRCULAR CYLINDER Paksoy, Metin M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr.M.Haluk Aksel January 1989, 93 pages The symmetric, viscous, incompressible flow around a circular cylinder is studied. The numerical solutions of the time-dependent vorticity transport equation are obtained using the finite element method. The space discretization is achieved by triangular isoparametric elements, while for the time discretization, the leap-frog time integration scheme is employed. The iteration process is started by a previously known numerical solution of the flow under consideration. The numerical solution proceeds from one steady-state to another state when the Reynolds number is changed. The numerical solution is assumed to be convergent when the variations in the solution parameters decrease considerably and remain within a specified limit over iterations. The numerical solutions are obtained for a range of Reynolds numbers and different initial conditions. Then, the numerical solutions are given as a selection of stream surface and vorticity contours -iii-in the plane of symmetry and the relations between several parameters of the resulting flow and the Reynolds number are analyzed. Solutions are compared with previous experimental and numerical results.