Serviks kanserinde prognostik faktörler
Prognostic factors in cervical cancer
- Tez No: 536026
- Danışmanlar: PROF. ATEŞ KARATEKE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: servikal kanser, lenf nodu tutulumu, Cervical cancer, Lymph node involvement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Özet Amaç:Bu çalışmada serviks kanserinde lenf nodu tutulumunu etkileyen klinik ve histopatolojik prognostik faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Araç ve yöntem: Ocak 2001 ve Haziran 2010 yılları arasında serviks kanseri tanısı alan 179 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı.89 hastaya telefon ile ulaşılarak belirlenen sorular soruldu. Sonuç: Tümör boyutu,invazyon derinliği, lenfovasküler alan tutulumu ve ileri evre, lenf nodu tutulumu ihtimalini istatistiksel olarak anlamlı derecede arttırmıştır. Tümör histolojisi ve grade, parametrial, endometrial, vaginal tutulum ile lenf nodu tutulumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Tartışma: Serviks kanserinde prognostik faktörlerin bilinmesi hastalığın morbidite ve mortalitesinin belirlenmesinde ve tedavi stratejilerinin oluşturulmasında önemli role sahiptir.
Özet (Çeviri)
Summary Aim: Clinical and histopathological factors that affect lymph node involvement in cervical cancer and the prognostic importance of these factors were evaluated in this study. Materials and Methods: A total of 179 patients were diagnosed with cervical cancer between January 2001 and June 2010 and were included in this study. The patients' charts were evaluated retrospectively and information was collected by reaching 89 patients and asking questions. Results: When the prognostic factors that affect pelvic lymph node involvement were evaluated, increased tumor size and increased invasion depth, the presence of lymphovascular area involvement, and an advanced stage were observed to statistically significantly increase pelvic lymph node involvement. No relationship was found between tumor histology and grade; parametrial, endometrial, vaginal involvement, and pelvic lymph node involvement. Conclusion: Knowledge of prognostic factors in cervical cancer plays an important role in determining the morbidity and mortality and treatment strategies.