Erken evre serviks kanserinde lenfovasküler aralık tutulumunun prognostik önemi
- Tez No: 962308
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: erken evre serviks kanseri, serviks kanseri, lenfovasküler alan invazyonu, LVAİ, prognostik faktör, early-stage cervical cancer, cervical cancer, lymphovascular space invasion, LVAI, prognostic factor
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Erken evre serviks kanserinde LVA tutulumunun diğer klinikopatolojik prognostik faktörlerle ilişkisini irdeleyerek, hastalıksız yaşam ve sağkalım sürelerine etkisini araştırmak. LVA tutulumunun prognostik bir faktör olup olmadığını belirlemek. Materyal metod: Ege Doğum Evi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 2000-2008 yılları arasında başvuran ve erken evre serviks kanseri tanısıyla cerrahi tedavi edilen veya cerrahisi dış merkezlerde yapılıp uygulanan işlem bilgisi ve patoloji raporlarıyla birlikte hastanemize başvuran 98 olgu çalışma kapsamına alındı. Her bir olguya ait veriler hasta kayıt dosyaları, ameliyat ve patoloji raporlarından elde edildi. Operasyon öncesi radyoterapi alan ikinci bir tümörü olan olgular çalışmaya alınmadı. Ayrıca hasta takip dosyaları eksik olan ve 36 ay boyunca düzenli takip olmayan hastalar çalışma kapsamına alınmadı. Tüm olgular operasyon öncesi bimanuel jinekolojik muayene ile değerlendirildi ve klinik evrelendirmeye tabi tutuldu. Bulgular: Araştırmaya alınan 98 olgunun 49 tanesi LVAİ tutulum pozitif, 49 tanesi de LVAİ tutulum negatif olarak seçildi. Olguların %60,2' si evre IB1 gurubundaydı. 33 hasta da PLN 4 hasta da ise PALN tutulumu saptandı. 36 aylık takip süresinde 9 hasta ex oldu. Olguların %90'ı tip2-3 histerektomi bilateral salpingooferektomi operasyonu geçirmiş hastalardı. LVAi ile evre, tümör boyutu, pelvik nodal yayılım arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. LVAİ ile PALN tutulumu arasında anlamlı bir birliktelik bulunamadı (p:0,307). Klinikopatolojik prognostik faktörlerin yaşam üzerine etkileri incelendiğinde LVAİ ile yaşam arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı (p:0.082). Pelvik ve paraaortik nodal tutulum ile sağkalım arasında da anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına bakılarak erken evre serviks kanserinde lenfovasküler aralık tutulumunun nüks oranını arttırdığı ama ortalama yaşam süresini değiştirmediği gözükmektedir. Ayrıca özellikle pelvik lenf nodlarında olmak üzere nodal tutulumu arttırdığı gözükmektedir. Bu sonuçlar ışığında lenfovasküler alan tutulumunun prognostik bir belirteç olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between LVA involvement in early-stage cervical cancer and other clinical-pathological prognostic factors, and to examine its effect on disease-free survival and overall survival. To determine whether LVA involvement is a prognostic factor. Material and methods: Ninety-eight cases who were referred to Ege Maternity and Women's Diseases Training and Research Hospital between 2000 and 2008 and who underwent surgical treatment for early-stage cervical cancer or whose surgery was performed at other centers and were referred to our hospital with the information about the procedure and pathology reports were included in the study. Data for each case were obtained from patient records, surgical reports, and pathology reports. Cases with a second tumor that received radiotherapy before surgery were excluded from the study. In addition, patients with incomplete follow-up files and those who did not undergo regular follow-up for 36 months were excluded from the study. All cases were evaluated by bimanual gynecological examination before surgery and underwent clinical staging. Findings: Of the 98 cases included in the study, 49 were selected as LVAİ positive and 49 as LVAİ negative. 60.2% of the cases were in stage IB1. PLN involvement was detected in 33 patients and PALN involvement in 4 patients. During the 36-month follow-up period, 9 patients died. Ninety percent of the cases had undergone type 2-3 hysterectomy with bilateral salpingo-oophorectomy. A statistically significant relationship was found between LVAİ and stage, tumor size, and pelvic nodal spread. No significant association was found between LVA involvement and PALN involvement (p=0.307). When the effects of clinical-pathological prognostic factors on survival were examined, no significant relationship was found between LVA involvement and survival (p=0.082). No significant relationship was found between pelvic and paraaortic nodal involvement and survival. Conclusion: Based on the results of the study, it appears that lymphovascular space invasion in early-stage cervical cancer increases the recurrence rate but does not change the average survival time. It also appears to increase nodal involvement, particularly in the pelvic lymph nodes. In light of these results, lymphovascular space invasion can be said to be a prognostic marker.