Siklofosfamid ile oluşturulan deneysel sıçan testis hasarı modelinde resveratrolün etkilerinin çinko ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Assessment of resveratrol's effects comparatively with zinc in experimental rat testicular damage model induced by cyclophosphamide
- Tez No: 536077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, Resveratrol, Çinko, Testis, Cyclophosphamide, Resveratrol, Zinc, Testis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç; CP ile oluşturulan deneysel testis hasarı modelinde Resveratrol (RES)'ün olası koruyucu etkisinin Çinko (Zn) ile karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Çalışma kapsamında RES, Zn ve RES-Zn birlikte uygulamaları ile CP'nin hasar oranının azaltılması hedeflendi. CP ile oluşturulan toksik testis hasarı modelinde, Zn etkileri gösterilmiş bir kontrol model olarak yer alırken, RES'in Zn ile birlikte kullanılması sonucunda ortaya çıkan etkilerin taramalarında bakılmamış olduğunu saptadık. Çalışmamızda sıçanlar (n=64) rastgele 9 gruba ayrıldı. Deney gruplarına 3 haftalık uygulamaların sonunda tüm gruplar; biyokimyasal, histokimyasal ve immünohistokimyasal yöntemlerle incelendi. Sperm parametreleri olarak Johnsen testiküler skorlaması ve sperm yayma preparatlarındaki morfolojileri değerlendirildi. CP ile oluşturulan deneysel sıçan testis hasarı modelinde histokimyasal olarak H-E, PAS ve MT, immünohistokimyasal olarak iNOS, eNOS ve CD34 boyamaları yapıldı. Biyokimyasal analiz olarak da MDA ve Katalaz değerlerine bakıldı. RES ve Zn'nin karşılaştırmalı etkileri literatürde ilk kez tarafımızdan ortaya konulmaya çalışıldı. Sonuç olarak; Zn ve RES'in birlikte kullanımının testis hasarı üzerine koruyucu etkileri mevcut olsa da kontrol ve salin grupları kadar iyileşme gözlemlenmedi. Yeni bir hücre türü olan telositlerin ise interstisyel alandaki varlıkları ve seminifer tübül çevresini bir kılıf gibi sardığı saptanmıştır. Projemizde optimum dozlarda vücutta yararlı etkilerini ortaya çıkartabilen RES ve Zn'nin birlikte ve/veya ayrı kullanımlarının oluşturduğu etkileşimler değerlidir. Kurgulanan in vivo modelin kliniğe uyarlamaları, tanımlanacak hücresel sinyal yolakları üzerinden tedavi amaçlı pek çok uygulamada infertilitenin sağaltımı konusunda yeni klinik fikirler ortaya çıkarabilir.
Özet (Çeviri)
Cyclophosphamide (CP) is a strong alkylating agent widely used in cancer treatment. However, administration of CP causes cytotoxicity in tissues such as liver, kidney, bladder, testis, brain. Our goal is to investigate possible protective effect of Resveratrol (RES) in the experimental testicular injury model induced by cyclophosphamide comparatively with zinc. As purpose of the study, it is aimed to reduce the cyclophosphamide damage rate with the applications of RES, Zn and RES-Zn. While in the model of toxic testicular injury induced by cyclophosphamide, Zn was taking place as a control model, we found that the effects of combined usage of resveratrol with zinc were not observed in related literature search. In our study rats (n = 64) were randomly divided into 9 groups. At the end of the 3-week application to the experimental groups; all groups were examined by biochemical, histochemical and immunohistochemical methods. Johnsen testicular scoring and morphologies at sperm smear slides were evaluated as sperm parameters. In the experimental rat testicular injury model of CP; histologically H-E, PAS and MT, immunohistochemically iNOS, eNOS and CD34 stains were applied. MDA and CAT values examined as biochemical analysis. In literature for the first time, the comparative effects of RES and Zn were tried to be presented by us. As a result; although the combination of Zn and RES had protective effects on testicular damage, no improvement was observed as much in control and saline groups. Telocytes, a new type of cell, were found to presence in the interstitial space and encircle seminiferous tubule as a sheath. In our project, the interactions of resveratrol and zinc together and / or their separately usages, which can reveal their beneficial effects in the body at optimum doses, are valuable. Clinic adaptations of the designed in vivo model may reveal new clinical ideas in the treatment of infertility in many applications for treatment over the identified cellular signaling pathways.