Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda alkol analizi yapılan örneklerde etanol biyobelirteçlerinden etil glukuronit (ETG) ve etil sülfat (WTS)' ın belirlenmesi the determination of ethyl glukuronite (ETG) and ethyl sulfate (ETS) from ethanol biobreating examples in alcohol analysis in the department of forensic medicine of Çukurova University Faculty of Medicine
- Tez No: 536079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİLE DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Etanol, Etil Glukuronit, Etil Sülfat, Kan, LC-MS/MS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında Alkol Analizi Yapılan Örneklerde Etanol Biyobelirteçlerinden Etil Glukuronit (EtG) ve Etil Sülfat (EtS) 'ın Belirlenmesi Dünya genelinde alkol kullanım bozukluğu sosyolojik, psikolojik, medikal ve adli soruna neden olarak bir çok insanın hayatını dolaylı veya doğrudan etkilemektedir. Adli Bilimlerde alkol alımının tespiti önemli bir konudur. Trafik kazaları başta olmak üzere, cinsel saldırı suçu, intihar ve cinayet gibi adli olaylarda alkol alımının gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak alkol alındıktan kısa bir süre sonra kan ve diğer vücut sıvılarındaki miktarı tespit edilemeyecek düzeye inmektedir, bu durum Adli Bilimlerde birçok olayın çözülmesini zorlaştırmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı etanol alımının tespit edilmesinde sadece vücut sıvılarında etanol tespit etmek yerine, etanol metabolitlerini de analiz etmek gerekmektedir. Kronik ve yoğun etil alkol alımının gösterilmesinde indirekt metabolitlerin ((alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), γ-glutamyl transferase (GGT), Mean corpuscular volume (MCV), carbohydrate-deficient transferrin (CDT)) tespit edilmesi esasına dayanan yöntemin bazı kısıtlılıkları vardır aynı zamanda yöntem yeterince duyarlı ve özgül değildir. Etil alkol minör metabolitlerinden Etil Glukuronit ( EtG) ve Etil Sülfat (EtS) ise duyarlılıkları ve özgüllükleri yüksek olduğundan son yıllarda alkol alımının tespitinde kullanılması yaygınlaşmıştır Bazı riskli meslek gruplarında iş kazalarının önlenmesi amacıyla, akut ve kronik alkol alımının gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu durumda da etanol minör metabolitlerini tespit etmek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Ç.Ü Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na alkol analizi için gönderilen kan örneklerinde sıvı kromatografisi tandem kütle spekrometresi (LC-MS-MS) yöntemi ile EtG ve EtS miktarları kantitatif olarak hesaplanarak, kan alkol konsantrasyonları ile karşılaştırılmıştır
Özet (Çeviri)
Determination of Ethanol Biomarkers (Ethyl Glucuronide and Ethyl Sulfate) in Alcohol Analysis Specimens in the Department of Forensic Medicine, Çukurova University Faculty of Medicine Alcohol use disorders worldwide are directly or indirectly affecting many people's lives by causing many sociological, psychological, medical and judicial problems. Detection of ethanol intake in Forensic Sciences is an important issue. It is of utmost importance to show ethanol intake during traffic accidents, sexual assaults, suicides and murders. However, the concentration of blood and other body fluids can not be detected shortly after ethanol is taken. This situation causes problems in Forensic Science. For all these reasons, it is not enough to detect ethanol in body fluids only when ethanol intake is determined. Therefore, it is necessary to look at ethanol metabolites as well as ethanol detection. There are some limitations of the method based on the determination of indirect ((alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), γ-glutamyl transferase (GGT), Mean corpuscular volume (MCV), carbohydrate-deficient transferrin (CDT)) in the presence of chronic and dense ethanol intake. This method is not sensitive enough and specific. Ethyl alcohol minor metabolites - ethyl glucuronide (EtG), ethyl sulphate (EtS) - have become more prevalent in recent years in detecting alcohol intake because of their high sensitivity and specificity. Ethyl Glucuronide (EtG) and Ethyl Sulfate (EtS) are more preferred because of their stability and specificity as well as their limited limitations. In addition, it is very important to show acute and chronic alcohol consumption in order to prevent occupational accidents in some risky occupational groups. In this case, it is important to determine ethanol minor metabolites. In this study, blood samples sent for alcohol analysis from Ç.Ü Medical Faculty Forensic Medicine Department were quantitatively determined with liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS-MS) technique and Ethyl Glucuronide (EtG) and Ethyl Sulfate (EtS) and compared with blood alcohol concentration. Keywords : Blood, Ethanol, Ethyl Glukuronid, Ethyl Sulfate, LC-MS/MS