Madde kullanım bozukluğu olan bireylerde sıkıntıya toleransın madde kullanım sürecine etkisi
The effect of distress tolerance on substance use process in individuals with substance use disorder
- Tez No: 536082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: madde kullanım bozukluğu, aşerme, sıkıntıya tolerans, substance, use disorder, craving, distress, tolerance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Toksikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Madde kullanım bozukluğu tüm dünyada bireyleri ve toplumları etkisi altına alıp gittikçe artan bir şekilde tehlike oluşturmaya devam etmektedir. Bu çalışmada madde kullanım bozukluğu olan kişilerde sıkıntıya toleransın madde kullanım sürecine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmaya NP Beyin Hastanesi'ne başvurup, madde kullanım bozukluğu tanısı almış 4'ü kadın 46'sı erkek olmak üzere 50kişi katılmıştır. Katılımcılara içerisinde sosyodemografik veri formu, Sıkıntıyı Tolere Etme Ölçeği ve Madde Aşerme Ölçeği'nin bulunduğu anket formu uygulanmıştır. Veriler tasnif edilmiş ve SPSS.24 paket programı yardımıyla p=0,05 ve p=0,01 anlamlılık düzeyinde analiz edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda Madde Aşerme Ölçeği ile SıkıtıyıTolere etme ölçeği ve altboyutları arasında negatif, orta şiddette anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sıkıntıyı tolere etme düzeyi düşük olan katılımcıların Madde Aşerme Ölçeği medyanları yüksek bulunmuştur. Katılımcıların tedavi öncesi ve sonrası Madde Aşerme Ölçeği ve Sıkıntıyı Tolere Etme Ölçeği medyanları için anlamlı farklılık bulunmuştur. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası madde kullanım durumlarına göre katılımcıların madde aşerme ve sıkıntıyı tolere etme medyanları arasında farklılık bulunmamıştır. Tedavi sonrası madde kullanmamış katılımcıların madde aşerme puanlarında anlamlı şekilde düşüş olduğu görülmüştür. Tedavi sonrası madde kullanmış katılımcıların madde aşerme puanları anlamlı şekilde düşerken sıkıntıyı tolere etme puanları anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Tedavi sonrası sıkıntıyı tolere seviye düşük olan katılımcıların %50'si tekrar madde kullanırkentedavi sonrası sıkıntıyı tolere seviyesi yüksek katılımcıların %20'si tekrar madde kullanmıştır. Ayrıca ilk kullandığı madde alkol olan katılımcıların sıkıntıyı tolere etme medyanlarının en düşük olduğu görülmüştür. Bu çalışma sıkıntıya tolerans ve madde kullanımı üzerine yapılacak daha büyük örneklemli çalışmalara yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Substance use disorder affects individuals and communiti esall over the world and continues to create a growing danger. In this study, the effect of tolerance to distress on substance use in people with substance use disorder was investigated. In this study, 50 people were admitted to NP Brain Hospital and 4 of them were female and 46 were male. The question nairewas applied to theparticipants, including sociodemographic data form, Tolerating Distress Scale and Subtance CravingScale. The data were classified and analyzed with help of the SPSS.24 package program p=0,05 and p=0,01 significancelevel. The correlation analysis showed that there was a negative, moderate, and significant correlation between Substance Craving Scale and Tolerating Distress Scale and its subscales. Participants with a low level of tolerance for distress were found to have a high level of Subtance Craving Scale medians. Before and after thetreatment, there was a significant difference for the median of the participants' Subtance Craving Scale and Tolerating Distress Scale. According to the post and pre-treatmentdrug use situation, there was no difference between the medians of theparticipants to subtance craving and tolerating distress. Participants who did not use drugs after thetreatment had a significant decrease in substance craving scores. Participants who did use drugs after thetreatment had a significant decrease in substance craving scores and significant increase tolerating distress scores. 50% of theparticipants who post-treatment distress tolerance lewel is low were using the substance again and 20% of the participants who post-treatment distress tolerance lewel is high were using the substance again. In addition, the first substance used by alcohol participants to tolerate the distress of them edian was seen to be the lowest. This study may lead to larger sample studies that will ad here to tolerance to distress and substance use.