Ciddi aort darlığı hastalarında transkateter aort kapak implantasyonunun retinal kalınlık üzerindeki etkisinin optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Assesment of the impact of transcatheter aortic valve implantation on retinal thickness as measured by optical coherence tomography in patients with severe aortic stenosis
  1. Tez No: 536092
  2. Yazar: MEHMET AKİF ERDÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Transkateter aort kapak implantasyonu, optik koherens tomografi, retina kalınlığı, ganglion hücre kompleksi, retinal sinir lifi tabakası, aort darlığı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç:Ciddi aort darlığı (AD), kanın sistolde aortaya geçişini engelleyen ve sol ventrikül çıkış yolunun anatomik bir obstrüksiyonudur. Bu durum, kalpten kan akışının engellenmesi nedeniyle kalp debisini azaltarak retinal iskemiye neden olabilir. Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) mekanik tıkanıklığı giderir ve kalpten tüm vücuda normal kan akışını sağlar. Bu çalışmanın amacı, ciddi dejeneratif AD'li hastalarda TAVİ'nin gözün retina kalınlığı, retina tabakasında bulunan ganglion hücre kompleksi (GCC) kalınlığı ve retinal sinir lifi tabakası (RNFL) kalınlığı üzerindeki etkisini spektral domain optik koherens tomografi (OCT) ile ölçmektir. Materyal ve Metot:Bu çalışma prospektif bir tasarım kullanılarak gerçekleştirildi ve çalışmaya Aralık 2017 ile Haziran 2018 arasında TAVİ uygulanan 50 ciddi AD hastası (yaş 78.5 ± 6.9 yıl) dahil edildi. GCC, retina ve RNFL kalınlıkları TAVİ'den hemen önce ve 1 gün ile 1 ay sonra hastanemiz oftalmoloji bölümü tarafından spektral domain OCT ile ölçüldü. Bulgular: Sol gözde ortalama retinal kalınlığınınTAVİ öncesi değere göre TAVİ'den 1 gün sonra anlamlı olarak arttığı belirlendi(p = 0.04). Buna ek olarak, GCC kalınlığının, TAVİ'den 1 gün sonrası, sol gözün iç inferior kadranda ve dış temporal kadranda TAVİ öncesi değerine göre sırasıyla anlamlı derecede daha ince olduğu saptandı(p = 0.04, p = 0.05). Sağ gözde retinal ve GCC kalınlığında istatiksel anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Bununla birlikte, TAVİ işleminden sonra her iki gözde RNFL kalınlıklarında belirgin bir değişiklik saptanmadı. Sonuç:Bu çalışmada TAVİ'nin sol gözün ortalama retinal kalınlığı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, GCC ve RNFL kalınlıklarında aynı etki gösterilememiştir. Bu nedenle, mevcut bulgular yorumlanmadan önce uzun süre takipli büyük vaka serileri yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background:Severe aortic stenosis (AD) is an anatomical obstruction of the left ventricular outflow tract that prevents the passage of blood to the aorta in systole. This may lead to retinal ischemia by decreasing cardiac output due to the prevention of blood flow from the heart. Transcatheter aortic valve implantation (TAVI) relieves the mechanical obstruction and provides normal blood flow from the heart to the whole body. The purpose of this study is to investigate the influence of TAVI on the ganglion cell complex (GCC) thickness and retinal and retinal nerve fiber layer (RNFL) as measured by spectral domain optical coherence tomography (OCT) in patients with severe degenerative AS. Materials and Methods: This study was conducted using a prospective design andincluded 50 elderly patients (age 78.5 ± 6.9 years) with severe AS who were performed TAVI between December 2017 and June 2018. GCC, retinal and RNFL thicknesses were measured with spectral-domain OCT by ophthalmology department of our hospital just before TAVI and at 1 day and 1 month post TAVI and analysed. Results: In the left eye, the average retinal thickness (p= 0.04) was significantly increased 1 day after TAVI compared to pre-TAVI value. In addition, GCC thickness was detected to be significantly thinner at 1-day post-TAVI than pre-TAVI value in the inner inferior quadrant and outer temporal quadrant of the left eye respectively (p= 0.04,p= 0.05).There was no statistically significant change in retinal and GCC thickness in the right eye. There could not be determined any significant changes in RNFL thicknesses of both eyes after TAVI procedure. Conclusions: Here, we have revealed a significant influence of TAVI on the average retinal thickness of the left eye. However, it could not be observed the same impact on the GCC and RNFL thicknesses. Therefore, larger case series with longstanding follow-up should be conducted before interpreting our current findings.