Kanser hastalarında yaşamın son döneminde uygulanan kemoterapinin sağkalıma etkisi
The effect of chemotherapy on survi̇val last peri̇od of ti̇me i̇n cancer pati̇ents
  1. Tez No: 536101
  2. Yazar: HAŞİM ATAKAN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. KAZIM UYGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Yaşamın son döneminde kemoterapi, Cancer, Chemotherapy in the end of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji bölümüne başvuran kanser hastalarında yaşamlarının son dönemlerinde uygulanan kemoterapinin sağkalıma etkisi; ölmeden son 30 gün içinde kemoterapi uygulanan hastalar ile ölmeden 30 gün öncesi kemoterapi uygulanan hastaların yaş, cinsiyet, tümör tipi, evresi, vücut kitle indeksi, son kemoterapinin monoterapi veya kombine tedavi olması, kaçıncı seri kemoterapi tedavisi sonrası ölümün gerçekleştiği ve ölüm nedenine göre karşılaştırılması araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız KOÜ Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji bölümüne 2015 başı ve 2017 sonu üç yıllık dönemde başvuran, tedavi ve takipleri yapılan, KT uygulamasından sonra 30 gün içinde ölen (Grup 1) ve 30 günden uzun yaşayan (Grup 2) hastalar arasında yapılmıştır. 136 kadın 223 erkek olmak üzere toplam 359 hasta çalışmaya alınmıştır. Bulgular: Ölmeden son 30 gün içinde kemoterapi uygulanan hastaların (Grup 1) tanı sonrası ortanca sağkalım süresi 165 gün; ölmeden 30 gün öncesi kemoterapi uygulanan hastaların (Grup 2) tanı sonrası ortanca sağkalım süresi 308 gün saptandı. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmada istatiksel açıdan belirgin olarak fark tespit edildi (p=0,001). Hastaların son KT aldıkları tarihten itibaren ortanca sağkalım süreleri analiz edildiğinde ise Grup 1'deki hastaların ortanca sağkalım süresi 12 gün; Grup 2'de ise 62 gün saptandı. Yine gruplar arasında yapılan karşılaştırma istatiksel açıdan belirgin olarak fark tespit edildi(p=0,000). Ayrıca grupların kendi içerisinde ve gruplar arasında amaçta belirtilen çeşitli değişkenlere göre istatistiksel analizler yapılmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızdaki analizlere bakıldığında yaşamın son aylarında kemoterapi uygulamadan önce özellikle hastanın yaşına, kanserin türüne, evresine, kemoterapi rejiminin içerdiği ajan sayısına, toksisite oluşturabilecek ve organ hasarı yapabilecek ajanlardan uzak durulmasına özen gösterilmesi gerektiğine dair sonuçlar çıkarılabilir.Yaşamın son döneminde kemoterapi uygulamaları öncesinde bir kez daha düşünülmesi ve yarar zarar dengesinin göz önünde bulundurulması gerekliliği literatür de göz önünde bulundurularak varmamız gereken sonuçlar olarak göze çarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The effect of chemotherapy on survival in cancer patients who applied to Medical Oncology Department of Kocaeli University Medical Faculty; 30 years before the death of chemotherapy patients in the last 30 days without dying chemotherapy patients, age, gender, tumor type, stage, body mass index, the last chemotherapy monotherapy or combined treatment, after the death of a series of chemotherapy treatment and the cause of death was investigated compared to the cause of death. Materials and Methods: In our study, medical records of cancer patients who died between 2015-2017 in Medical Oncology Archives of KOU Medical Faculty were examined. A total of 359 patients (136 women and 223 men) were included in the study. Results: The median survival time of the patients who underwent chemotherapy for the last 30 days (Group 1) was found to be 165 days after the diagnosis. The median survival time was 308 days after the diagnosis. A statistically significant difference was found in the comparison between the groups (p = 0.001). When the median survival times from the date of receiving the last chemotherapy were analyzed in each two group , the median survival time of the patients was calculated as 12 days and 62 days Group 1 and Group 2 respectively was found. The difference between the groups was statistically significant (p = 0.000). In addition, statistical analyzes were performed among groups and within groups. Conclusions. According to the analyzes in our study, it can be concluded that the patient's age, type and stage of cancer should be considered before the application of chemotherapy in the last months of life. The need for consideration of the balance of benefit and the need to consider the damage before the application are the results that should be considered in the literature. Also; The number of agents involved in the chemotherapy regimen, the agents that may cause toxicity and cause organ damage may be indicative of the need to take care to avoid. In the last period of life, the necessity of considering the balance of benefit and considering the balance of benefit before the chemotherapy applications stand out as the results that need to be taken into consideration in the literature.