İBB park ve bahçeler işi çalışanlarına anket uygulaması yapılması ve peyzaj işlerinde isg kriterlerinin belirlenmesi
Survey application to IMM park and garden workers and determination of ohs criteria in landscapeworks
  1. Tez No: 536102
  2. Yazar: CEVDET CENGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN HAMDİ KUZUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Park ve Bahçeler, Anket, KKD Tehlike ve Önlemleri, Parks and Gardens, Survey, PPE Danger and Measures
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma İstanbul Büyükşehir Belediyesi park, bahçe ve yeşil alanlarında yaklaşık 62.000.000 m2 lik bakımı yapılan yeşil alanda gerçekleşmiştir. İBB sorumluluk kapsamındaki; şehir parkları, semt parkları, korular, sahil parkları, ana arter, orta ve yan refüjler, karayolu yan şevleri ve yeşil bantlar olmak üzerinde yapılan yaklaşık yirmi dokuz faaliyet için; bilimsel verilere dayalı gözlemler, ramak kala anket çalışması ve kişisel tecrübeler ile kurumsal hafızaya dayalı yaşanmış olaylar (kazalar) inceleme ve çalışması İSG açısından değerlendirilmiştir. Aynı faaliyetleri farklı mahallerde gözlemleme fırsatı olmuştur. Gerek mekân kaynaklı gerekse faaliyet kaynaklı tehlike ve tehlikelerden kaynaklı riskler tespit edilmiştir. Park ve bahçe düzenleme ve bakım faaliyetlerinde işveren İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı-Ana Yüklenici ve Altyüklenici olmak üzere ortalama 2500 kişi çalışmaktadır. Yaz aylarında çalışan sayısında ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Çalışmamızın ikinci veri kaynağı olan anket çalışması 388 çalışana uygulanmıştır. Çalışanların İSG eğitimi alması ile bu iş sürecinde ucuz atlattığı kaza ile bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anket çalışmasından ucuz atlatılan kazanın dikkate alınması gerektiği sonucu çıkmıştır. Önleyici tedbir olarak periyodik eğitimlerin önemi bildirilmiştir. Yürütülen yirmi dokuz kalem faaliyette en fazla risk, ana arter orta ve yan refüjler ile karayolu yan şevleri ve yeşil bantları üzerinde görülmüştür. Sonuç ve öneri olarak; park ve bahçe işlerinde, ana faaliyet ve tamamlayıcı faaliyetler için faaliyet kaynaklı tehlikeler belirlendi. Tehlikelerden korunma amaçlı; ulusal, uluslararası standartlarda önleyici tedbirler ve çözüm önerileri sunuldu.
Özet (Çeviri)
This work was made in parks, gardens and green – fields which includes about 62.000.000 square meters green – fields which maintenance was carried out in the green – fields by Istanbul Metropolitan Municipality (IMM). Public parks, district parks, groves, beach parks, main arterial roads' central and side refuges, side tracks and green strips were considered through observations in terms of occupational health and safety (OHS), based on scientific datas, near – miss survey study, personal experiences and true – story incidents (accidents) based on organizational memory. We have an opportunity to observe same activities in the different locality. Risks were determined which are originating from both place and activity. Approximately 2500 people work in regulation and maintenance of parks and gardens associating with employer – Department of Parks, Gardens and Green Areas of Istanbul Metropolitan Municipality –, prime contractor and subcontractor. We observe that the number of workers increased in summer time. Survey method, which is our work's other data source, is applied to 388 workers. Correlation was detected between education of occupational health and safety (OHS), which is taken by workers, and getting over lightly accident in the process of work. The result of survey study is that, paying attention to lightly accident which was avoided, is necessary. Periodical education's importance was reported as a precautionary warning. According to conducted 29 kind of activity, maximum risk was observed on main arterial roads' central and side refuges, side tracks and green strips. As a result and suggestion; risks for core activities and complementary activities which are originating from activities in work of parks and gardens, were determined. National and international precautionary warnings and solution recommendations were presented in order to avoiding dangers.