İn-vitro fertilizasyonun ovulasyon indüksiyon protokollerinde bazal ve preovulatuar hormon düzeylerinin gebelik oranlarındaki prognostik değeri
Prognostic Value of Basal and Preovulatory Hormone Levels for DeterminingFertility Outcome in Women Undergoing In Vitro Fertilizationand Embryo Transfer
  1. Tez No: 536117
  2. Yazar: AYNUR ADEVİYE ERŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA GÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Prognostic Value, Fertility Outcome, In Vitro Fertilization, Embryo Transfer
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç:Bu çalışmada,''İnvitro fertilizasyon sonuçlarını önceden belirlemede bazal ve preovulatuar hormon düzeylerinin prediktif değeri'' olup olmadığını araştırdık. IVF yapılan geniş bir hasta popülasyonu üzerinde,ovulasyon indüksiyonu sikluslarında, 3. Gün estradiol, 3. Gün FSH düzeylerinin ve preovulatuvar Progesteron düzeylerinin ovarian stimulasyon cevabına ve klinik gebelik oranlarına prognostik bir etkisi olup olmadığının tespiti araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Herhangi bir parametrenin prediktif gücünün olduğunun gösterilmesi doktor ve hastaya gebelik fırsatı için gerçekçi bir bekleyiş verir ve başarısız olunacak hastaları önceden tespit eder. Çünkü IVF yöntemi, uygulaması güçlüklerle dolu,pahalı,yorucu bir yöntemdir. Gereç ve Yöntem:Bu retrospektif çalışmada, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi IVF ünitesine, Ekim 1991-Şubat 1997 tarihleri arasında başvuran hastalar incelendi. Bunlar içinden,araştırmamızın doğruluğu açısından dosyalarına tetkikleri düzenli ve yeterli işlenmiş olan 882 infertil hastanın 990 IVF siklusunda prognostik değeri olabilecek Bazal FSH, Bazal E2 ve HCG günü Progesteron değerlerinin literatürde saptanmış cut-off değerlerine göre IVF-ET sonuçlarını iyi veya kötü yönde predikte etme kapasitelerini tesbit etmeye çalıştık.Bütün hastalarda,yaş,bazal FSH,bazal E2,total ampul sayısı,pik E2,HCG günü progesteron,follikül sayısı,matür oosit sayısı,fertilizasyon oranı,siklus iptal oranı ve klinik gebelik oranları incelenmiştir.Bütün bu parametrelerin bazal FSH,E2 ve HCG günü progesteron düzeyleri ile ilişkisi araştırılmıştır.Bazal FSH için 14 mIU/ml,bazal E2 için 80 pg/ml ve HCG günü P değeri içinde 0,9 ng/ml cut-off değer kabul edilmiştir.İstatistik çalışmaları,SPSS kullanılarak yapıldı. Verilerin istatistiki analizi için,student t-test,x2 kullanıldı ve p=0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Bazal E2 düzeyi80pg/ml olan sikluslarda klinik gebelik oranı %13.8 olarak bulunmuştur(p>0.05) ET başına gebelik oranı ise sırasıyla 19.2% ve 18.3%(p>0.05).Siklus iptal oranları,E280 pg/ml olanlarda %5.2(p>0.05) idi. Ayrıca yaş ve total ampul sayısı gruplar arasında farklılık göstermiyordu. Bazal FSH14 mIU/ml olanlarda hiç gebelik elde edilmemiştir. Ayrıca siklus iptal oranlarıda sırasıylla %4 ve %29.6(p:0.001) olarak bulunmuştur.HCG günü progesteron0.9ng/ml olan grupta %79.9(p0.9ng/ml olan grupta, fertilizasyon oranları yüksek,siklus iptal oranları düşük çıkmakla birlikte,klinik gebelik oranları arasında her iki grupta fark yoktu. Tartışma:Bizim çalışmamızda bazal FSH>14mIU/ml olan sikluslarda hiç gebelik izlenmemiştir.Ancak FSH'nın 14mIU/ml düzeyinde,zayıf stimulasyon cevabını ve IVF gebelik sonuçlarını tahmin ettiği fakat tek başına bazal E2 düzeyinin FSH'nın tek başına sağladığı prognostikdeğerden daha öte bir şey vermediğini saptadık. HCG günü progesteron yüksekliğinin,IVF-ET uygulamalarında klinik gidiş üzerinde olumsuz etkisinin olmadığını saptadık. Anahtar Kelime:bazal FSH,bazal Estradiol,preovulatuar progesteron,IVF
Özet (Çeviri)
Abstract Aim: This study was planned to test the role of FSH and estradiol-17beta (E2) levels evaluated on the third day of the menstrual cycle and the progesterone levels measured on hCG day in predicting fertility outcomes in women undergoing in vitro fertilization and embryo transfer (IVF-ET). We also evaluated whether the predictive ability of FSH level on cycle day 3 can be enhanced by level of E2 on cycle day 3 Method: This study was performed on patients who applied to the Dr Zekai Tahir Burak Hospital IVF unit between October 1991 and February 1997. 990 IVF cycles were retrospectively analyzed in 882 infertile patients. In addition to basal FSH and E2 levels, the predictive value of progesterone levels measured on the day of HCG was tested for pregnancy rates. The cut-off value for basal FSH was 14 mIU/ml, the cut-off value for basal E2 was 80 pg/ml, while the cut-off value for progesterone was considered as 0.9 ng/ml. In addition to demographic features and hormone profile, total number of ampoules used, the number of follicles collected, mature oocyte count, fertilization rates, cycle cancellation rates and clinical pregnancy rates were examined in all patients. Results: The clinical pregnancy rate in patients with basal E2 level < 80 pg/ml was 14.4% per cycle and the rate of clinical pregnancy in patients with E2 level > 80 pg/ml was 13.8% (p > 0.05). Pregnancy rate per ET was 19.2% and 18.3% (p > 0.05), respectively. Cycle cancellation rates were 4.8% for those with E2 < 80 pg/ml and 5.2% (p > 0.05) for those with E2 > 80 pg/ml. There were no differences between the groups in terms of age and total number of rFSH ampoules. Clinical pregnancy rate was 14.7% per cycle in patients with basal FSH < 14 mIU/ml, and no pregnancy was obtained in patients with basal FSH > 14 mIU/ml. In addition, the cancellation rates were 4% and 29.6%, respectively (p: 0.001). The fertilization rate in the group with progesterone value < 0.9 ng/ml on HCG day was 73.6% while the fertilization rate in the group with progesterone value > 0.9 ng/ml was 79.9% (p < 0.05). The cancellation rates were 4% and 1.7% (p < 0.05). In women with progesterone levels were higher than 0.9 ng/ml, fertilization rates were high and the rate of cancellation was low but there was no difference between the two groups in terms of clinical pregnancy rates. Conclusions: Detection basal FSH bigger than 14 mIU/ml indicates poor stimulation response and low IVF pregnancy outcomes. We also found that basal E2 level alone did not give anything more than the prognostic value provided by FSH alone. Progesterone elevation detected on HCG day no adverse effect on clinical course in IVF-ET applications.