Obez sıçanlarda selenyum ve N-asetil sistein'in fertilite/ infertilite ve karaciğer üzerine etkisi
Effect of selenium and n-acetyl cysteine on fertility/ infertility and liver in obese rats
  1. Tez No: 536245
  2. Yazar: GİZEM BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Fertilite, infertilite, N-asetil sistein, obezite, selenyum, Fertility, infertility, N-acetylcystein, obesity, selenium
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Modern yaşamın getirileri ile beraber değişen beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite azlığı, obezitenin dünya genelinde bir halk sağlığı sorunu haline gelmesine neden olmaktadır. Obez bireylerde çeşitli metabolik veya sistemik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda obeziteye bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanması ve fertilite kaybı üzerine selenyum ve N-asetil sistein tedavisinin etkilerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda histokimyasal ve immünohistokimyasal tekniklerin yanı sıra serum biyokimya analizleri, oksidatif stres parametreleri ve sperm parametreleri tayinleri yapılmıştır. Selenyum ve N- asetil sisteinin, obezitenin karaciğer ve testis üzerinde oluşturduğu hasarı hem yapısal hem de biyokimyasal düzeyde azalttığını tespit ettik. Ulusal ve uluslararası literatürde ilk kez bu ajanlar kullanılarak obez sıçanlar üzerindeki tedavi edici etkileri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changing dietary habits and lack of physical activity, which are the benefits of modern life, cause obesity to become a public health problem in the worldwide. Various metabolic and systemic diseases develop in obese individuals. The aim of this study was to evaluate the effects of selenium and N-acetylcysteine treatment on obesity-related liver adiposity and loss of fertility. For this purpose, histochemical and immunohistochemical techniques, as well as serum biochemistry analyzes, oxidative stress parameters and sperm parameters were determined. We found that selenium and N-acetylcysteine reduce the damage caused by obesity on both liver and testis both structurally and biochemically. In the national and international literature, the therapeutic effects on obese rats were first demonstrated using these agents.